Erste banka i InfoBip u Programskom vijeću Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka, kao integralni dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, posljednjih godina intenzivno radi na unaprjeđenju kvalitete svoje temeljne zadaće – pružiti sveobuhvatnu podršku fizičkim osobama u razvoju i realizaciji poduzetničke inicijative. Od 2018. godine ukinuta je dobna granica za korisnike inkubatora, pa je lepeza usluga u svrsi osnaživanja poduzetničkih znanja i kompetencija dostupna svima s poslovnom idejom, neovisno o njihovoj dobi. Model inkubiranja produžen je sa šest na osam mjeseci te podijeljen na tematske module, mentorska mreža pojačana je suradnjom s novim stručnjacima i danas ih broji 48, a uvedene su i novčane nagrade za najbolje timove generacije. Rezultat ovih novina je rekordan odaziv korisnika i potencijalnih korisnika posljednje 11. generacije u povijesti rada inkubatora: od 37 prijava, u proces inkubacije primljeno je 24 tima, a u samoj završnici selekcijom je sudjelovalo 12 najuspješnijih. Podsjetimo, prvonagrađeni tim 'Wild Olive Oil' osvojio je novčanu nagradu od 100.000,00 kuna, drugoplasirani 'Cunning/Lukavac' 50.000,00 kuna, dok je 'Centar za dronove i edukaciju' nagrađen s 25.000,00 kuna. Iznosi su namijenjeni daljnjem razvoju poslovne ideje u okviru novoosnovanih poduzeća na području grada Rijeke.

U svjetlu prijava za 12. generaciju korisnika i nove orijentacije na sve dobne skupine, Programskom vijeću Startup inkubatora od listopada 2020. pridružuju se i predstavnici gospodarskog sektora, odnosno jednih od najuspješnijih kompanija s ovog područja. Riječ je o Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Infobip d.o.o., čiji će poduzetnički i stručni potencijal doprinijeti vrednovanju ideja i napretku timova koji se prati i ocjenjuje u sklopu aktivnosti ovog savjetodavnog tijela. Ulazak Erste banke i Infobipa u Programsko vijeće prvo je proširenje suradnika inkubatora od 2018. godine, u kojem se još nalaze i Riječka razvojna agencija PORIN, Sveučilište u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Obrazovna grupacija PAR.

Obje su tvrtke suradnju ocijenile značajnom za razvoj poduzetništva u Rijeci, čemu u prilog govore i njihove izjave:

Infobip pozdravlja ovaj projekt i zajednički cilj koji smo postavili zajedno s Gradom Rijeka. Razvoj poduzetništva, stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja i poticanje samozapošljavanja bitni su, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, a upravo ćemo ovom suradnjom nastojati podići navedene segmente na jedan viši nivo na dobrobit cjelokupne zajednice u Rijeci.’

'Erste banka poduzetništvo vidi kao pozitivan model rješavanja društvenih pitanja ili problema. Osobito nam je zadovoljstvo pozdraviti partnerstvo Erste banke i Startup inkubatora Rijeka. Obzirom na naše zajedničke ciljeve, osigurali smo transfer znanja i poslovnih vještina te besplatne alate za izradu poslovnog plana za sve polaznike Start up inkubatora. Mi smo banka koja vjeruje u poduzetnike početnike i jedina koja ih prati od nultog dana poslovanja te zajedno sa Startup inkubatorom želimo razvijati poticajnu poduzetničku klimu u Rijeci.'

Grad Rijeka – Odjel gradske uprave za poduzetništvo vjeruje da će nova partnerstva s tvrtkama Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Infobip d.o.o. unaprijediti rad Programskog vijeća i Startup inkubatora, te kroz tu infrastrukturu dati novi doprinos razvoju poduzetništva u gradu Rijeci.