12.DeMoDay.21 - MM Epoxy Solutions pobjednik 12. generacije

U velikom finalu 12. generacije Startup inkubatora tim MM Epoxy Solutions osvojio je prvu nagradu i iznos od 100.000,00 kuna! Marija Tonković i Matija Vidoš, članovi pobjedničkog tima, odradili su sjajnu prezentaciju i svojom idejom osvojili stručni žiri u sastavu Stephanie E. Trpkov, Vedran Blagus i Stevica Kuharski. Ista je ekipa stručnjaka nagradu od 50.000,00 kuna dodijelila timu Terra Nera, dok je Kuća ljekovitog bilja trećeplasirana s iznosom od 25.000,00 kuna. Prema riječima komisije – posao im nije bio nimalo lagan i prevladale su nijanse. Ipak, tri fantastična para - Marija i Matija, Ivana i Philip te Martina i Marko inkubator napuštaju bogatiji za niz vještina, znanja, iskustava kao i novčane iznose koji će im pomoći u prvim poduzetničkim koracima. Rijeka, s druge strane, postaje bogatija za tri nova poduzeća.

Krenimo redom. Sedmog dana srpnja 2021. u RiHub-u finalisti 12. generacije korisnika Startup inkubatora na 12.DeMoDay.21 po prvi su puta predstavili svoje  poduzetničke projekte, koje su marljivo razvijali tijekom proteklih osam mjeseci. U završnici su nastupili redom Kuća ljekovitog bilja - interaktivni edukacijski centar za promociju ljekovitog bilja i održivog turizma, Tesu - eco friendly proizvodi na bazi maslinovog ulja, lavande i meda, Terra Nera - proizvodnja organskog komposta, MM Epoxy Solutions - proizvodnja unikatnog, modernog i luksuznog epoxy namještaja, SEed - online platforma za razvoj socijalnih i emocionalnih vještina djece od 6 do 12 godina i renergo - uređaj za grijanje vode pomoću solarnih panela. Prije pitchinga, prisutnima se obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović, te uz podršku timovima izjavio da vrata Grada Rijeke uvijek ostaju otvorena onima koji svojim idejama i kreativnosti oplemenjuju Rijeku, čemu svjedoči i već dobro razvijena poduzetnička infrastruktura s dva poduzetnička inkubatora i još jednim za kreativne tehnologije i IT industriju, koji je u prvoj fazi provedbe.

Na pozornicu su potom istupili timovi koji su pred tročlanim žirijem u svega tri minute predstavljali potencijal svojih poduzetničkih pothvata, a potom i odgovarali na dodatna pitanja stručnjaka. Event je otvorila Martina Tuta ispred ideje Kuća ljekovitog bilja, koju razvija zajedno s Markom Vukovićem. Uslijedile su Suzana Šop-Tovilović i Tea Tovilović, mama i kći iz tima Tesu, da bi potom na pozornici nastupili Philip Klobučar i Ivana Brkljačić iz tima Terra Nera. Marija Tonković i Matija Vidoš iz pobjedničkog MM Epoxy Solutions nastupili su četvrti, Nana Gulić svoj je SEed prezentirala peta po redu, a pitching session zatvorili su Ivan Jokić i Mislav Selec iz tima renergo.

Evaluacijski dio započeo je nešto drugačije - obilaskom komisije po promotivnim punktovima timova finalista, gdje su dodatno razmijenjene informacije između ocjenjivačkog tijela i korisnika. Nakon toga sve je bilo dovoljno jasno da se žiri povuče na vijećanje. Stephanie E. Trpkov, savjetnica u Izvršnoj agenciji za malo i srednje poduzetništvo pri Europskoj komisiji, Vedran Blagus, investicijski menadžer u South Central Ventures (SCV) i Stevica Kuharski, principal fonda Fil Rouge Capital (FRC) na galeriji RiHub-a su, iza zatvorenih vrata, donosili odluke koje će nekima promijeniti život – na bolje :)

Najnapetiji, najiščekivaniji i najuzbudljiviji dio – proglašenje pobjednika krenuo je od trećeg mjesta i nagrade od 25.000,00 kuna koju je Dario Zorić dodjelio startupovcima za ideju Kuća ljekovitog bilja. Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, koji ujedno i upravlja inkubatorom, oduševila je tim Terra Nera uručivši im drugu nagradu u iznosu od 50.000,00 kuna. I napokon, 100.000,00 kuna iz ruku je komisije preuzeo MM Epoxy Solutions, odnosno oduševljeni Marija Tonković i Matija Vidoš. Evo što su izjavili:

Želimo se prije svega zahvaliti još jednom Gradu Rijeci i Odjelu za poduzetništvo na kvalitetnom startup programu. Posljednjih osam mjeseci bilo je uzbudljivo, ali kvalitetno provedeno, obogatili smo svoja znanja i iskustva te mrežu kontakata s prekrasnim ljudima. Nagrada od 100.000,00 kn će, naravno, puno pomoći u poslovanju MM Epoxy Solutionsa, međutim, sve ovo prije navedeno je ključno i glavni benefit cijelog ovog procesa. Preporučujemo svima koji imaju neke ideje neka se prijave te iskoriste podršku Startup inkubatora Rijeka i sigurni smo da će ideje brzo biti realizirane.

Terranerovci Philip Klobučar i Ivana Brkljačić nastavljaju punom snagom dalje:

Kao tim Terra Nera sretni smo zbog dobivene nagrade, no što nas još više veseli je vrijeme provedeno u dobrom društvu i dobiveno znanje i iskustvo u zadnjih osam mjeseci. Također, drago nam je jer su ljudi prepoznali našu ideju i jer postoji veliki interes da što prije pokrenemo svoje poslovanje. Zahvalili bi svima koji su nas podržavali i to nam daje snagu za nastaviti snažno dalje.

Marija Tuta iz Kuće ljekovitog bilja neće posustati u mijenjanju svijeta na bolje:

Sudjelovanjem u programu Startup inkubatora dobila sam mnogo više od same nagrade - dobila sam mentorstvo, podršku, vjetar u leđa i potvrdu da ova moja ideja zaista zaslužuje zaživjeti u stvarnom svijetu. A ono najvrijednije od svega, upoznala sam divne ljude sa kojima dijelim ljubav, strast i energiju prema mijenjanju svijeta nabolje, prema podizanju kvalitete i inspiracije našeg svakodnevnog života. Stoga mi ne preostaje drugo nego reći jedno ogromno i iskreno hvala, kako našim uvijek dostupnim koordinatoricama, tako i Gradu Rijeci koji je prepoznao vrijednost održavanja ovakvog programa, pa čak i u ovim izazovnim vremenima. A sada je red na nama, da se otisnemo i zaplovimo u svijet te opravdamo povjerenje sviju vas!

I za kraj vrlo značajna ocjena Vedrana Blagusa, investicijskog menadžera South Central Ventures i člana naše stručne komisije:

Ova 12. generacija startupova je pokazala izrazito visoku inovativnost korištenjem lokalnih proizvoda koji mogu konkurirati ne samo na lokalnom već i na globalnom tržištu. Iako je ova generacija prolazila kroz program online i offline, sinergija i podrška između timova je bila zarazna te se uvijek volim vratiti u Startup inkubator Rijeka kako bi podržao lokalni startup ekosustav koji raste puno brže od ostalih gradova u regiji.

Naša 12. generacija uspješno je privedena samom kraju, ali kao i sve prethodne, ostaje s nama tijekom onih narednih. Već u rujnu 2021. otvaramo prijave za 13. generaciju korisnika, stoga – krenite s osmišljavanjem dobrih poduzetničkih ideja i pridružite nam se u Startup-u od jeseni.