O Nama

Startup inkubator Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju.

Što korisnici dobivaju

  • Edukaciju kroz predavanja i radionice
  • Radni prostor s pristupom brzom internetu u trajanju od godinu dana
  • Podršku stručnjaka iz mentorske mreže u razradi poslovne ideje
  • Novčane potpore za najbolje timove
  • Pomoć u izradi i primjeni poslovnog plana
  • Povezivanje s potencijalnim investitorima
  • Suradnju s međunarodnom startup scenom

Koliko to košta?
Usluge Startup inkubatora za korisnike su u potpunosti besplatne.

Tko se može prijaviti?
Sve fizičke osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao.

Tko upravlja inkubatorom?
Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Program inkubacije započinje u mjesecu listopadu svake godine i traje osam mjeseci. Sastoji se od 35+ radionica i predavanja, podijeljenih u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3), koji omogućuju korisnicima da svoje inicijalne ideje oblikuju, upotpune i dorade u skladu sa zahtjevima tržišta i suvremenog poslovanja. Za vrijeme trajanja inkubacije polaznici imaju na raspolaganju mentorsku mrežu etabliranih stručnjaka i uspješnih poduzetnika, s kojima su u mogućnosti rješavati specifična pitanja i izazove.

Način prijave
Prijave za Startup inkubator zaprimaju se po objavi Javnog poziva za novu generaciju korisnika, a obično s tom aktivnosti krećemo početkom rujna. Prijaviti se možete putem obrasca koji se nalazi na stranici Startup inkubatora, a period prijave obično traje oko mjesec dana. Tijekom tog perioda organiziramo jednu ili više radionica koje vam mogu pomoći u oblikovanju vaše prijave i pojašnjenju svih drugih pitanja vezanih za prijavu i rad inkubatora. Po zaprimanju, vaše se prijavljene ideje ocjenjuju od strane savjetodavnog tijela inkubatora – Programskog vijeća. Nakon vrednovanja, vijeće donosi odluku o konačnom broju timova koji ulaze u proces inkubacije, odnosno – u prvi edukcijaski modul.

Tijek programa
Nakon svakog završenog tematskog modula, timovi prezentiraju svoja prethodna postignuća u razvoju ideje pred Programskim vijećem inkubatora. Programsko vijeće potom daje svoje mišljenje i preporuke o nastavku korištenja usluga inkubatora, pri čemu se uzima u obzir angažiranost samog tima, prisustvo na radionicama te napredak u razradi ideje. Moguće je da u tom procesu dođe do selekcije, te da manji broj timova krene u idući tematski modul.

Demo dan
Na kraju posljednjeg modula, obično u mjesecu srpnju, organizira se demo dan - svečana završnica za aktualnu generaciju korisnika, na kojoj najbolji timovi prezentiraju svoje, sada već razvijene, poslovne ideje pred stručnom komisijom, uzvanicima i medijima. Stručna komisija ocjenjuje nastup i odlučuje o najboljim timovima generacije, koji temeljem toga dobivaju novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kuna.

Potpore za najbolje timove
Bespovratne novčane potpore za tri najbolja tima osigurava Grad Rijeka, ukupno 175.000,00 kuna godišnje. Uvjet primitka potpore je realizacija poslovne ideje kroz novootvoreno poduzeće sa sjedištem u Rijeci.

Dodatne informacije

Startup inkubator započeo je s radom u veljači 2013. sa svrhom podrške razvoju novih poslovnih ideja. Inkubator je u prvih pet godina bio namijenjen isključivo mladim osobama do 30 godina, a od studenog 2018. dobna je granica ukinuta. U istom periodu uvedene su novčane potpore najboljim timovima svake generacije polaznika, a program je unaprijeđen novim edukacijama i značajnim proširenjem mentorske mreže.
Od veljače 2021. godine Startup inkubator nastavlja djelovati na novoj adresi, u okviru centra RiHub, stavljajući time dodatne prostorne kapacitete i usluge korisnicima na raspolaganje.

Grad Rijeka kontinuirano razvija mrežu inkubatora sa svrhom podrške riječkim poduzetnicima u svim fazama razvoja: od inicijalne ideje, pa do pokretanja, rasta i internacionalizacije poslovanja. Svim je inkubatorima zajedničko da se korisnicima na raspolaganje stavljaju edukacije, stručna savjetovanja te prostor i infrastruktura potrebna za rad.

Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo omogućava poduzetnicima početnicima jednostavniji i povoljniji pristup kvalitetnom poslovnom prostoru, korisnim edukacijama, poslovnom savjetovanju te potencijalnim poslovnim prilikama unutar samog inkubatora.

Proizvodni park Torpedo je poduzetnički inkubator za aditivne i 3D tehnologije, a djeluje u okviru Riječke razvojne agencije Porin, pružajući poduzetnicima prostor, suvremenu opremu, edukacije i mentorsku podršku.

Budući inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju Energana pružat će podršku poduzetnicima u području IT, IoT, AI i GameDev industrije te foto i video produkcije, u cilju rasta i razvoja inovacijskog potencijala malih i srednjih poduzeća na području Urbane aglomeracije Rijeka.

Za razliku od poduzetničkih inkubatora, Startup inkubator Rijeka namijenjen je fizičkim osobama, dakle onima koji još nisu pokrenuli vlastiti posao i nemaju registrirano poduzeće ili obrt.