O Nama

Startup inkubator Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju.

Što korisnici dobivaju

  • Edukaciju kroz predavanja i radionice
  • Radni prostor s pristupom brzom internetu u trajanju od godinu dana
  • Podršku stručnjaka iz mentorske mreže u razradi poslovne ideje
  • Novčane potpore za najbolje timove
  • Pomoć u izradi i primjeni poslovnog plana
  • Povezivanje s potencijalnim investitorima
  • Suradnju s međunarodnom startup scenom

Koliko to košta?
Usluge Startup inkubatora za korisnike su u potpunosti besplatne.

Tko se može prijaviti?
Sve fizičke osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao.

Tko upravlja inkubatorom?
Startup inkubator Rijeka integralni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte.

Program inkubacije započinje u mjesecu listopadu svake godine i traje osam mjeseci. Sastoji se od 35+ radionica i predavanja, podijeljenih u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3), koji omogućuju korisnicima da svoje inicijalne ideje oblikuju, upotpune i dorade u skladu sa zahtjevima tržišta i suvremenog poslovanja. Za vrijeme trajanja inkubacije polaznici imaju na raspolaganju mentorsku mrežu etabliranih stručnjaka i uspješnih poduzetnika, s kojima su u mogućnosti rješavati specifična pitanja i izazove.

Način prijave
Prijave za Startup inkubator zaprimaju se po objavi Javnog poziva za novu generaciju korisnika, a obično s tom aktivnosti krećemo početkom rujna. Prijaviti se možete putem obrasca koji se nalazi na stranici Startup inkubatora, a period prijave obično traje oko mjesec dana. Tijekom tog perioda organiziramo jednu ili više radionica koje vam mogu pomoći u oblikovanju vaše prijave i pojašnjenju svih drugih pitanja vezanih za prijavu i rad inkubatora. Po zaprimanju, vaše se prijavljene ideje ocjenjuju od strane savjetodavnog tijela inkubatora – Programskog vijeća. Nakon vrednovanja, vijeće donosi odluku o konačnom broju timova koji ulaze u proces inkubacije, odnosno – u prvi edukcijaski modul.

Tijek programa
Nakon svakog završenog tematskog modula, timovi prezentiraju svoja prethodna postignuća u razvoju ideje pred Programskim vijećem inkubatora. Programsko vijeće potom daje svoje mišljenje i preporuke o nastavku korištenja usluga inkubatora, pri čemu se uzima u obzir angažiranost samog tima, prisustvo na radionicama te napredak u razradi ideje. Moguće je da u tom procesu dođe do selekcije, te da manji broj timova krene u idući tematski modul.

Demo dan
Na kraju posljednjeg modula, obično u mjesecu srpnju, organizira se demo dan - svečana završnica za aktualnu generaciju korisnika, na kojoj najbolji timovi prezentiraju svoje, sada već razvijene, poslovne ideje pred stručnom komisijom, uzvanicima i medijima. Stručna komisija ocjenjuje nastup i odlučuje o najboljim timovima generacije, koji temeljem toga dobivaju novčane potpore u iznosu od 15.000,00 eur, 7.000,00 eur i 3.000,00 eur.

Potpore za najbolje timove
Bespovratne novčane potpore za tri najbolja tima osigurava Grad Rijeka, ukupno 25.000,00 eur godišnje. Uvjet primitka potpore je realizacija poslovne ideje kroz novootvoreno poduzeće sa sjedištem u Rijeci.

Dodatne informacije

Startup inkubator započeo je s radom u veljači 2013. sa svrhom podrške razvoju novih poslovnih ideja. Inkubator je u prvih pet godina bio namijenjen isključivo mladim osobama do 30 godina, a od studenog 2018. dobna je granica ukinuta. U istom periodu uvedene su novčane potpore najboljim timovima svake generacije polaznika, a program je unaprijeđen novim edukacijama i značajnim proširenjem mentorske mreže.
Od veljače 2021. godine Startup inkubator nastavlja djelovati na novoj adresi, u okviru centra RiHub, stavljajući time dodatne prostorne kapacitete i usluge korisnicima na raspolaganje.

Grad Rijeka kontinuirano razvija mrežu inkubatora sa svrhom podrške riječkim poduzetnicima u svim fazama razvoja: od inicijalne ideje, pa do pokretanja, rasta i internacionalizacije poslovanja. Svim je inkubatorima zajedničko da se korisnicima na raspolaganje stavljaju edukacije, stručna savjetovanja te prostor i infrastruktura potrebna za rad.

Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo omogućava poduzetnicima početnicima jednostavniji i povoljniji pristup kvalitetnom poslovnom prostoru, korisnim edukacijama, poslovnom savjetovanju te potencijalnim poslovnim prilikama unutar samog inkubatora.

Proizvodni park Torpedo je poduzetnički inkubator za aditivne i 3D tehnologije, a djeluje u okviru Riječke razvojne agencije Porin, pružajući poduzetnicima prostor, suvremenu opremu, edukacije i mentorsku podršku.

Budući inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju Energana pružat će podršku poduzetnicima u području IT, IoT, AI i GameDev industrije te foto i video produkcije, u cilju rasta i razvoja inovacijskog potencijala malih i srednjih poduzeća na području Urbane aglomeracije Rijeka.

Za razliku od poduzetničkih inkubatora, Startup inkubator Rijeka namijenjen je fizičkim osobama, dakle onima koji još nisu pokrenuli vlastiti posao i nemaju registrirano poduzeće ili obrt.