O Nama

Startup inkubator Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju.

Što korisnici dobivaju

  • Edukaciju kroz predavanja i radionice
  • Radni prostor s pristupom brzom internetu u trajanju od godinu dana
  • Podršku stručnjaka iz mentorske mreže u razradi poslovne ideje
  • Novčane nagrade za najbolje timove
  • Pomoć u izradi i primjeni poslovnog plana
  • Povezivanje s potencijalnim investitorima
  • Suradnju s međunarodnom startup scenom

Koliko to košta?
Usluge Startup inkubatora za korisnike su u potpunosti besplatne.

Tko se može prijaviti?
Sve fizičke osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao.

Tko upravlja inkubatorom?
Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Program inkubacije započinje u mjesecu studenom svake godine i traje osam mjeseci. Sastoji se od 35+ radionica i predavanja, podijeljenih u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3), koji omogućuju korisnicima da svoje inicijalne ideje oblikuju, upotpune i dorade u skladu sa zahtjevima tržišta i suvremenog poslovanja. Za vrijeme trajanja inkubacije polaznici imaju na raspolaganju mentorsku mrežu etabliranih stručnjaka i uspješnih poduzetnika, s kojima su u mogućnosti rješavati specifična pitanja i izazove.

Tijek programa
Nakon svakog završenog tematskog modula, timovi prezentiraju svoja prethodna postignuća u razvoju ideje pred Programskim vijećem inkubatora. Programsko vijeće potom daje svoje mišljenje i preporuke o nastavku korištenja usluga inkubatora, pri čemu se uzima u obzir angažiranost samog tima, prisustvo na radionicama te napredak u razradi ideje. Moguće je da u tom procesu dođe do selekcije, te da manji broj timova krene u idući tematski modul.

Demo dan
Na kraju posljednjeg modula, obično u mjesecu srpnju, organizira se demo dan - svečana završnica za aktualnu generaciju korisnika, na kojoj najbolji timovi prezentiraju svoje, sada već razvijene, poslovne ideje. Program Demo dana uključuje stručna predavanja i panel rasprave renomiranih stručnjaka poduzetničke i startup scene, koji sudjeluju u eventu i kao članovi komisije sa svrhom ocjene najuspješnijih timova.

Nagrade
Za najbolje timove svake generacije osigurane su novčane nagrade od strane Grada Rijeke. Uvjet primitka nagrade je realizacija poslovne ideje kroz novootvoreno poduzeće sa sjedištem u Rijeci, u određenom vremenskom periodu (obično tri mjeseca od održavanja Demo dana).

Dodatne informacije

Startup inkubator Rijeka započeo je s radom u veljači 2013. sa svrhom podrške razvoju novih poslovnih ideja. Od samog početka pa do 2018. godine, inkubator je bio namijenjen fizičkim osobama do 29 godina starosti, a s 10. generacijom korisnika, koja je započela s inkubacijom u studenom 2018., dobna je granica ukinuta.

Do danas je usluge inkubatora koristilo ukupno 195 timova, odnosno 478 korisnika, održano je 319 edukacija i čak 993 individualnih konzultacija.

Grad Rijeka radi na izgradnji mreže inkubatora sa svrhom podrške riječkim poduzetnicima u svim fazama razvoja: od inicijalne ideje, pa do pokretanja, rasta i internacionalizacije poslovanja. Svim je inkubatorima zajedničko da se korisnicima na raspolaganje stavljaju edukacija, mentorska mreža te prostor i infrastruktura potrebna za rad.

Poduzetnički inkubator za uslužne djelatnosti Torpedo i Poduzetnički inkubator za proizvodne djelatnosti Rujevica pružaju podršku poduzetnicima i obrtnicima početnicima omogućujući im jednostavniji i povoljniji pristup kvalitetnom poslovnom prostoru, korisnim edukacijama, poslovnom savjetovanju te potencijalnim poslovnim prilikama unutar samog inkubatora.

Proizvodni park Torpedo je poduzetnički inkubator za aditivne i 3D tehnologije, a djeluje u okviru Riječke razvojne agencije Porin, pružajući poduzetnicima prostor, suvremenu opremu, edukacije i mentorsku podršku.

Energana je naziv budućeg inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju, čije će područje interesa biti usmjereno na razvoj poduzetništva u domeni IoT (Internet of Things), AI (Artificial Intelligence), multimedije, industrije igara, otvorenih podataka, kao i proizvoda vezanih uz tematiku pametnih gradova.

Za razliku od poduzetničkih inkubatora, Startup inkubator Rijeka namijenjen je fizičkim osobama, dakle onima koji još nisu pokrenuli vlastiti posao i nemaju registrirano poduzeće ili obrt.