Prvo programsko vijeće 11. generacije: Trema pa trijumf

Proces inkubacije započeli su prvim modulom pod nazivom "Validacija ideje"; još u studenom. Tri mjeseca kasnije njihove inicijalne zamisli prošle su proces filtriranja i dorade, odnosno prvu fazu u oblikovanju ideje spremne za tržište, a to su trebali i zorno predočiti članovima Programskog vijeća 12. i 13. veljače 2020. u Startup inkubatoru Rijeka. Ukupno 23 tima odlučilo je pristupiti vrednovanju i izvesti svoju prezentaciju, a potom se hrabro prepustiti pitanjima članova Programskog vijeća, kojeg su (u promjenjivom sastavu) tijekom dva dana činili: Jana Sertić, pročelnica OGU za poduzetništvo Grada Rijeke, Aleksandar Tomulić (Grad Rijeka), Nenad Lazarić (Grad Rijeka), Dario Zorić (direktor RRA Porin), Martina Jurković (visoka poslovna škola PAR), Davor Širola (Veleučilište u Rijeci) te Goran Čandrlić i Ozren Burić (mentori i poduzetnici).

Generacijsko Biti ili ne biti ukupno je trajalo 7 sati, slično ispitu na faksu, rekli su. Uzbuđenje, nervoza, čekanje i ponavljanje u hodniku pred odlazak na nastup… Ono što je bilo drugačije jest zajedništvo svih timova, želja da se pomogne i podrži druge, doda još poneki dobar savjet ili osmijeh za ohrabrenje.

Evo dojmova iz usta glavnih aktera:

"Izlazak pred programsko vijeće bio je manje stresan nego što smo očekivale. Imale smo tremu, ali s obzirom na to da su u vijeću i auditoriju bila i neka poznata lica, to nas je ipak malo opustilo."

"Za nas je programsko vijeće prošlo odlično! Prezentaciju smo odradili barem dva puta bolje nego što smo očekivali. Nije bilo strašno prezentirati, okruženje je bilo ugodno i pitanja su bila na mjestu, odnosno točno kako bi se očekivalo od ekipe koja nas nastoji pogurati naprijed."

"Mislila sam da neću uspjeti zbog treme! Vratilo me u školske dane kada sam trebala odgovarati pred razredom. Kada sam stala pred Vijeće i krenula, već nakon drugog slajda je nestao strah. Mentor Ozren Burić mi je pomogao duhovitim komentarom, Emilija osmijehom, a tu je i pozitivna energija pročelnice Jane Sertić i mentora Darija Zorića. Da je tako bilo u školi možda bi mi bila draža!"

Rezultat vijećanja je jednoglasan: SVI SU PROŠLI!

23 tima 11. generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka ide dalje, u drugi krug, po nova znanja i vještine idućeg modula 'Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije'. Sjajan prolaz u idući inkubacijski ciklus nije slučajan: na idejama se radilo. Ili - prema riječima Darija Zorića, mentora i direktora RRA Porin - Timovi su ozbiljno pristupili pripremi za programsko vijeće, što nam puno govori o njihovoj motiviranosti da nastave program. Vidi se veliki napredak od trenutka ulaska do danas. Timovi su bili spremni odgovarati na različita pitanja, od financijskih, kadrovskih, tehničkih pa do logističkih tema.

Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, čiji je Inkubator integralni dio, podijelila je svoje dojmove i očekivanja:

'Svi su timovi od ulaska u inkubator, bez obzira na inicijalnu spremnost ideja, pokazali veliki trud i zalaganje, te su predano ispunjavali svoje obveze i sudjelovali u aktivnostima s puno entuzijazma, čak i više od toga. Nastavak programa za sve je timove apsolutno zaslužen. Ono što je prezentirano na ovom Programskom vijeću bit će podloga za utvrđivanje napretka na idućem, kada će se od timova očekivati da pripreme prezentacije za investitore, a ne prezentacije o napretku same ideje u procesu inkubacije.'

Nastavak sage o 11. generaciji kreće od 20. veljače 2020., kada je na rasporedu prva edukacija iz novog radioničkog ciklusa. Sretno svima u novoj fazi!