Šest timova izborilo finale 12. generacije

Pola godine od službenog ulaska ideja i njihovih vlasnika u proces inkubacije, u utorak, 11. svibnja timovi 12. generacije još su se jednom susreli s predstavnicima savjetodavnog tijela Startup inkubatora, tzv. Programskim vijećem, zaduženim, između ostalog, za praćenje napretka korisnika. Drugi, ujedno i posljednji krug evaluacije pomno je pratilo čak 9 njegovih članova: Jana Sertić, Željko Jurić, dr.sc. Sven Maričić, dr.sc. Davor Širola, Dean Cimera, Goran Čandrlić, Zoran Stojanović, Ozren Burić i Jan Varljen. Pred njih su hrabro stale startup ekipe nakon uspješno okončanog drugog edukacijskog modula, redom: Kuća ljekovitog bilja, SEed, Actocity Video Game Development, TESU-eco friendly, PocketMenu.Club, Renergo, MM Epoxy solutions i Proizvodnja aerobnog komposta.

U svega tri minute timovi su svojoj stručnoj i delikatnoj publici trebali prezentirati inicijalnu ideju, njen napredak u proteklom periodu te njen daljnji razvoj tijekom trećeg i posljednjeg inkubacijskog modula. Svoju su obvezu odradili vrhunski, a Vijeće je nakon konzultacija donijelo odluku da u finalni dio inkubacije idu i priliku za osvajanje nagrada na Demo danu dobivaju sljedeći timovi:

  • Kuća ljekovitog bilja
  • SEed
  • TESU-eco friendly
  • Renergo
  • MM Epoxy solutions
  • Proizvodnja aerobnog komposta

Više o njihovim poduzetničkim projektima pronađite ovdje.

Da je bilo uzbudljivo – bilo je. Ali trud se isplatio. Tako tvrde Marija Tonković i Matija Vidoš iz tima MM Epoxy solutions.

Moram reći da nismo osjećali veliku tremu, više bih to opisala kao uzbuđenje i iščekivanje da isprezentiramo što smo sve napravili. S obzirom da smo zadnjih mjeseci puno radili na projektu, bili smo sigurni u sebe. Vijeće je bilo korektno u postavljanju pitanja i prilikom davanja smjernica, a naravno, bila je tu i podrška Emilije u vidu velikog osmijeha koji nas je pratio tijekom cijele prezentacije. Sve u svemu odlično i pozitivno iskustvo. 

Ivana Brkljačić i Philip Klobučar iz tima Proizvodnja aerobnog komposta zadovoljni su svojim nastupom i svjesni da ih uskoro čekaju novi izazovi.

Zadovoljni smo svojom prezentacijom pred Vijećem i njihovim reakcijama, a naravno i presretni što imamo priliku nastaviti razvijati ideju u sklopu inkubatora. U cijelom procesu razvijanja ideje susreli smo se s mnogo izazova, a mentori, članovi Vijeća, Emilija, Mirna, kao i članovi ostalih timova bili su nam od velike pomoći. Na Programskom vijeću nas je najviše iznenadio komentar – 'svaka vam čast što niste odustali'. E, pa mi ne odustajemo tako lako! Pred nama je još puno posla, ali vjerujemo u našu ideju i boriti ćemo se da ona zaživi! 

Naš mentor Dean Cimera, u ulozi povremenog člana Programskog vijeća, osvrnuo se na doista specifične uvjete inkubacije koji su se, uslijed epidemije, odrazili na 12. generaciju. 

Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati u radu još jedne sjednice Programskog vijeća Startup inkubatora Rijeka. Što se tiče izlaganja timova, uočljive su posljedice sigurno najčudnijih okolnosti koje je bilo koja generacija Startup inkubatora Rijeka ikad imala. Vidi se mali nedostatak onog uobičajenog 'startupovskog' zajedništva i napetosti, s obzirom da je većina programskih aktivnosti odrađena 'na daljinu', ali ne sumnjam kako će preostali timovi kvalitetno izbrusiti svoje ideje do Demo dana, te ostaviti snažan dojam na stručnu komisiju, kao i svake godine.

Mentor i povremeni član vijeća Jan Varljen ističe da je komisija, unatoč covid-okolnostima, zadržala dosljednost u vrednovanju napretka: 

Izlaganja timova bila su zanimljiva, a članovi Programskog vijeća postavljali su oštra pitanja te ukazivali i na najmanje slabosti u njihovim prezentacijama i financijskim planovima. Veselim se Demo danu gdje ćemo na finalnim prezentacijama konačno vidjeti tko se bolje snašao te uvjerio žiri da je baš njegova ideja najbolja...

I mi se veselimo. I uskoro stiže točan datum tog veselja :)