DEMO DAY 2023: NA POBJEDNIČKOM TRONU ANNIKA., TERSUS I GIGFREQ

Demo dan nije samo demonstracija truda, napretka i rasta poslovnih ideja s kojima naši stanari ulaze u inkubator. Demo dan sve više postaje demonstracija snage, odlučnosti, vještina i znanja vlasnika samih ideja, i još važnije - njihovih emocija. Završnica je zaista uvijek emotivna, no ove godine taj je fenomen doživio novu dimenziju: svi su na pozornici govorili srcem!

Idemo od početka. U srijedu, 5. srpnja 2023., s početkom u 14 sati, kako i priliči 14. generaciji korisnika, okupili smo se u RiHub-u kako bi po 14. put ispratili jednu ekipu startupovaca i (budućih) poduzetnika u novo sutra. Pri tome je demo dan imao još jednu svrhu – utvrditi tko je najbolji od najboljih i dodijeliti im novčane potpore za pokretanje poslovnog subjekta i prve korake u poslovanju. Osam finalista stiglo je do kraja trećeg modula, znamo mi, a oni i bolje, koliko je tu bilo uloženog angažmana, što je rezultiralo prilikom da na svečanoj završnici pitchaju svoju ideju pred stručnom komisijom i osvoje iznose koje dodjeljuje Grad Rijeka, u iznosu od 15.000, 7.000 i 3.000 eura.

Prvo se okupljenima obratila Jana Sertić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke, budući da je Startup inkubator sastavni dio tog odjela. Osim zahvale svima uključenima u program Startup-a, koji bez mentora, predavača i vanjskih suradnika ne bi bio na ovoj razini kvalitete, pročelnica Sertić podsjetila je da inkubator ove godine slavi 10. rođendan koji će se posebno obilježiti u rujnu 2023. U prilog pravom jubileju govore i impozantne statistike koje inkubator ima od svog osnutka: 234 poslovne ideje,  549 korisnika, 1.320 savjetovanja s mentorima i 432 odrađene edukacije! Svim kandidatima zaželjela je sreću u predstojećem nastupu, a uzvanicima ugodno vrijeme uz uzbudljive trenutke koji slijede.

Prije samih prezentacija naših timova, voditeljica Vedrana Lisica Pavlović predstavila je članove stručnog žirija, koji će ocjenjivati timove: Stevica Kuharski - principal fonda Fil Rouge Capital, Nikolina Rebić - članica uprave i voditeljica razvoja poslovanja AITAC d.o.o. i Domagoj Ostović - vlasnik i CEO tvrtke Lloyds Digital. Komisija je, kao i lani, imala zadatak bodovati sljedeće kategorije: ideju, tržišni potencija, napredak (traction), tim i prezentaciju (pitch). Na pozornicu su se potom redom penjali naši najbolji korisnici i pitchali svoje ideje:

Ana Agneza Širić i Nika Maršić: ANNIKA. - funkcionalna umjetnost u vidu ručno rađenih keramičkih predmeta

Maja Kinkela Devčić: OLEAF - ručno izrađena zubna pasta od prirodnih sastojaka s dodatkom ljekovite komponente - ekstrakta lista masline

Eugen Štimac: FOOD-2-DORMOUSE - ručno crtana računalna igra na temu dostave hrane

Helena Balaž: HB STUDIO - putujući studio za dizajn i fotografiju

Nikolina Kovačević Ganić i Edi Vukušić: TERSUS - profesionalni sustavi optimizacije čišćenja

Mia Borši: PREMIA - specijalizirana agencija za upravljanje kratkoročnim turističkim najmom nekretnina

Iva Štefančić, Marina Štefančić i Tatjana Malobabić: GIGFREQ - platforma za povezivanje profesionalnih glazbenika u svrhu razmjene angažmana i suradnji

Ivona Nikolajević: JAPANSKI OFURO SPA - novi spa koncept koji spaja ljekovitost primorske flore i kulturu dalekog istoka.

Uslijedila je pauza koju je stručna komisija iskoristila za obilazak promotivnih pultova koje su timovi postavili u pročelju RiHub-a, u cilju da se bolje i jasnije predstave, kako sucima, tako i gostima eventa. Nakon cateringa i minglinga došao je red na samu završnicu završnice, a to je ono grand finale kada se proglašavaju najbolji timovi i uručuju nagrade. Pažnju gostiju i uzvanika na binu smo usmjerili kratkom prezentacijom internet platforme Enter Rijeka, koja je namijenjena investitorima, ali i svim dionicima riječkog poduzetničkog ekosustava, pa tako i našim startupovcima, u cilju povezivanja, umrežavanja i privlačenja investicija u poslovne ideje i razvojne projekte.

Nemamo bubnjeve ni fanfare, ali ovo je najbolji trenutak da ih zamislite u svojoj glavi jer ono što je uslijedilo na Demo danu je kruna svih osam mjeseci koje su ovi vrijedni i pametni ljudi proveli uz inkubacijski program.

Treća nagrada i 3.000 eura otišla je all-women-timu GigfreQ, druga nagrada i 7.000 eura timu Tersus, a najboljim je timom proglašena Annika. te im je Grad Rijeka dodjelio potporu od čak 15.000 eura. Sreća, nevjerica, suze radosnice, osmjesi i zagrljaji na sve strane zasjenili su čak i tisuće zlatnih konfeta koji su se razletjeli RiHub-om slaveći još jednog pobjednika generacije, ovoga puta mladi tim kojeg čine Ana Agneza Širić i Nika Maršić.

Gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović zaželio je puno sreće i uspjeha pobjednicima, ali i svim timovima 14. generacije Startup inkubatora, ističući da je ovo samo dio ukupnih aktivnosti i mjera koje Grad Rijeka nudi i provodi u funkciji razvoja lokalnog poduzetništva. A što kažu ostali?

Prvo njihov glas – Ana i Nika = Annika.

Naš ćemo put u Startup inkubatoru pamtiti cijeli život! Ne samo nagradu, ona je došla kao šlag na kraju, nego LJUDE i trenutke koje smo proživljavali zajedno. Od uspona do padova, međusobnog podržavanja, zezancije, pjevanja, plesanja, a sve se to lijepo objedinilo na Demo danu. U inkubator smo se prijavile da razvijamo svoju ideju i gradimo brend, a izašle smo s toliko novih znanja i iskustava. Nagrada nam nije bila ni na kraj pameti, čak smo ju i smetnule s uma tijekom programa, ali kada smo čule da smo prozvane za prvo mjesto preplavile su nas emocije! Izvanredan osjećaj kada netko prepozna tvoju volju, želju i trud i to nagradi! Nemamo dovoljno riječi zahvale za divne voditeljice Startup inkubatora i za naše kolege u timovima koji nam uvijek čuvaju leđa, a svim budućim poduzetnicima savjetujemo da se prijave u Startup inkubator na jesen, jer se ovakvo nešto ne propušta! 

Edi i Nikolina iz tima Tersus:

U ovih 8 mjeseci prošli smo kroz roller coaster emocija dovoljnih za jedan život. Bilo je uspona i padova, ali uz konstantno usmjeravanje mentora, predavača, i prije svega vas u inkubatoru, svi smo izašli iz programa kao bolje osobe i spremni za poduzetničke vode. Divno je bilo gledati kako kroz program napredujemo, ali i kako se zbližavamo i postajemo prijatelji. Predivna priča koju ću pamtiti zauvijek. Ovo su prijateljstva koja će potrajati.

Demo dan bio je kruna svega. Iako smo se svi borili za nagrade, najviše je do izražaja došlo međusobno podržavanje i ohrabrivanje. Službeni dio je bio besprijekorno organiziran i baš smo se osjećali važno. Nakon formalnog dijela, kada nam je svima palo 500 kg tereta s leđa, napokon smo se malo opustili i profeštali. Ovo nikako nije kraj druženja - ovo je tek početak!!!

Evo i izjave članice žirija Nikoline Rebić:

Bilo mi je zadovoljstvo biti član žirija Demo dana 14. generacije Startup inkubatora Rijeka. Sama organizacija događaja je bila na visokoj razini, dok su energija i entuzijazam timova bili zarazni. Ono što me pozitivno iznenadilo je izuzetan napredak koji je vidljiv, od vremena kada je Startup inkubator počeo s radom do danas, naročito u pogledu organizacije događaja, programa koji se provode, mentora, ali i interesa timova te njihove pripremljenosti za Demo day. Drago mi je da Grad Rijeka zajedno s partnerima potiče ovako vrijedne inicijative koje doprinose stvaranju brenda grada Rijeke kao ključnog faktora u osiguravanju podrške za rast startup zajednice u regiji. Čestitam svim finalistima, naročito pobjednicima – Annika. timu, kojim želim da ostanu ustrajni u svom daljnjem poduzetničkom putovanju!

Nakon ovoga nema se više što za dodati, stoga doviđenja do jeseni i ulaska nove 15. generacije korisnika!