MEGY TREATS, ARDEN I JUPITERSKA - POBJEDNICI 15. DEMO DANA

Završnica programa Startup inkubatora Rijeka najviše je iščekivani događaj jedne generacije, a naši aktualni korisnici dočekali su to iskustvo 4. srpnja 2024., kada je šest najbolji timova stalo pred stručni žiri i pitchalo svoje već dobro razvijene poduzetničke ideje i pothvate. U Rihub-u smo se okupili, po običaju, u velikom broju, a prije nastupa naših startupovaca, event je otvorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. U centralnom dijelu nastupili su redom:

Arden: Lovro Dundović, Nirmal Karl Hadžić i Simon Seifert

Cautio Lux: Goran Milanović i Andrej Marinčić

Jupiterska: Petra Bilaver

Megy Treats: Lorena Hreščak i Dino Ušanović

Snil: Nensi Vidrih

Tonikin svijet: Antonia Kusanović i Damir Stojanovski.

Stručni žiri u sastavu Martina Vasilj Matković, članica uprave tvrtke Prospekt d.o.o., Stevica Kuharski, partner u fondu Fil Rouge Capital te Vedran Blagus, principal fonda South Central Ventures svaki su tim nakon prezentacije dodatno ispitali, a šire uvide u prezentirano dobili su prilikom obilaska promotivnih punktova koje su timovi postavili u izložbenom dijelu RiHuba. Kada je proces upoznavanja s poduzetničkim inicijativama i njihovim pokretačima bio gotov, žiri se povukao na vrednovanje. Oko 16 sati stigao je najemotivniji trenutak dana – proglašenje pobjednika.

Pobjednici 15. generacije i dobitnici novčanih potpora Grada Rijeke za pokretanje vlastitog poslovnog subjekta su:

  1. Megy Treats – 15.000,00 eura
  2. Arden – 7.000,00 eura
  3. Jupiterska – 3.000,00 eura.

Više nego 'vau' pseće poslastice osvojile su prvo mjesto, a po prvi puta član tima, doduše neslužbeni, bio je i jedan pas – Megy! Slijede dečki iz Ardena, naš, u prosjeku, najmlađi tim u povijesti inkubacije, a kreativna Petra Bilaver sa svojim brendom Jupiterska zaposjela je treće mjesto. Evo njihovih dojmova:

Megy Treats: Znanje koje smo dobili vrjednije je od svake nagrade

Kada smo ušli u Startup inkubator zajedno s još 18 timova, shvatili smo da netko stručan smatra da je naša ideja smislena i da ima potencijal. Ta potvrda nam je puno značila i svakom novom selekcijom bili smo sigurniji u ono što radimo. Sada nećemo stati. Osam mjeseci inkubacije je prošlo jako brzo, a znanje koje smo dobili vrjednije je od bilo koje nagrade. Ipak, novčana potpora će u potpunosti olakšati početak. Mentori su nesebično izdvajali svoje vrijeme da pomognu naše ideje. Nama je puno značilo učiti od ljudi koji su ovo što mi prolazimo i sami prošli.

Nakon Demo dana, kao pobjednici, još nismo svjesni potpore koju smo osvojili, težine zadatka koju smo podnijeli i što nas sve čeka u budućnosti. Naravno, osjećaj je lijep, uvijek je lijepo pobijediti, iako osjećaj ne bi bio puno drugačiji da je na našem mjestu bilo tko drugi. Znamo koliko smo se svi trudili i koliko je svima stalo do ovoga, zato čestitamo svim sudionicima, kolegama i prijateljima. Želimo vam svu sreću u daljnjem razvijanju ideja i u daljnjem poslovanju. Hvala svima koji su bili dio Startup priče, izdvojili svoje vrijeme i pomogli nam u razvoju naše ideje.

Arden: Jedini limit mladih u poduzetništvu smo mi sami

Nama je baš brzo prošlo ovih osam mjeseci inkubacije. Radilo se puno, ali ponekad kad napraviš toliko posla osjećaš se kao da nisi ništa napravio. No onda, onaj zadnji dan u mjesecu, kada  pišeš mjesečno izvješće, diviš se svom timu i sebi. Najveća vrijednost u našem iskustvu je bila sama zajednica koju okuplja Startup inkubator. Kroz tu zajednicu u tebe se uvuče poduzetnički duh. Nas je takvo okruženje jako motiviralo i dočaralo nam je što je sve moguće stvoriti u poduzetništvu kod nas. Potiče te na drugačiji način razmišljanja, koji nije uobičajena pojava ako niste često u krugu poduzetnika.

Nama je to omogućilo da pokažemo i razvijamo određene vještine koje ni sami nismo znali da imamo. Inkubator je imao baš ohrabrujući utjecaj na nas. Pokaže ti, ako si spreman riskirati i vjerovati u sebe, da će se tvoj rad itekako cijeniti i da je ona diskriminacija iz učionica srednje škole samo relikt koji nema veze sa stvarnošću. Iskreno mi je jako drago da smo moj tim i ja postali dio ove priče riječkog poduzetništva. Generalno, jedni limit koji mi kao mladi u poduzetništvu imamo smo mi sami. Pitanje je koliko si komfora spreman žrtvovati za bolju vlastitu budućnost.

Jupiterska: Sav trud se isplati

Osjećam olakšanje sada kada je prošao demo dan 15. generacije. Sve što smo radili osam mjeseci isplatilo se. Startup inkubator nudi razne besplatne edukacije i mentorstva vezana za pokretanje vlastitog biznisa, što čini dobre temelje za uspjeh. Program bih preporučila svakome tko misli da ima dobru ideju, ali ne zna odakle početi. Meni je pomogao pri definiranju ciljeva, stjecanju samopouzdanja, istraživanju tržišta i mnogim drugim aspektima mog projekta. Osim sto sam bogatija za puno znanja i 3.000 eura, bogatija sam i za puno poznanstava i prijateljstava.

 

Svim dobitnicima i svim timovima 15. generacije želimo puno uspjeha u daljnjem razvoju ideje i poslovne karijere. Hvala predavačima, mentorima, suradnicima i svima onima koji podupiru rad Startup inkubatora, a time mijenjaju poduzetničku sliku Rijeke i to konstantno – na bolje!

Veliki pozdrav iz Pogona novih ideja!