NOVA SEZONA STARTUP LITE

Mlađi brat inkubacijskog programa – Startup Lite, nakon izrazito uspješnog proljetnog ciklusa, od utorka, 20. rujna kreće u novi jesenji. Za ekipu koja nas ne prati redovito, evo malog pojašnjenja i podsjetnika: Startup Lite intenzivni je koncentrat inkubacijskog programa, što znači da se u vrlo gustom rasporedu i kratkom periodu obuhvaćaju najrelevantnije teme potrebne, prije svega, poduzetnicima početnicima i onima koji to žele postati. Za razliku od inkubacijskog programa, ovdje ne razvijamo poslovnu ideju i nemamo podršku mentora, međutim, sve su radionice otvorenog tipa i može se priključiti tko god želi kako bi stekao ili unaprijedio znanja i vještine iz određenih područja vezanih za (po)kretanje vlastitog biznisa. I što je najvažnije – Startup Lite je u potpunosti besplatan. Evo što nudimo ove jeseni:

20. rujna 2022. (utorak) Adam Vukelić: Razvoj ideje 'Design thinking'

21. rujna 2022. (srijeda) Dean Cimera: Izrada poslovnog plana i SWOT analiza

22. rujna 2022. (četvrtak) Luka Filipan: Životni ciklus proizvoda

26. rujna 2022. (ponedjeljak) Lotar Bengin: Pravno-organizacijski oblici poslovanja

27. rujna 2022. (utorak) Aleks Buvač: Tržišno pozicioniranje poduzetnika

28. rujna 2022. (srijeda) Dean Cimera: Porezne i računovodstvene aktualnosti (Uloga i značaj poreznog savjetništva u poreznom sustavu RH)

29. rujna 2022. (četvrtak) Jan Varljen: Monetizacija i prodaja za početnike

03. listopada 2022. (ponedjeljak) Luka Krejči: Kako (ne) zeznuti prezentaciju?

06. listopada 2022. (četvrtak) Tomislav Lukić: Izrada jednostavne web stranice

Sve radionice na rasporedu su u 17 sati, traju između 90 i 120 minuta, a mjesto održavanja je konferencijska dvorana centra RiHub. Ipak, kako ne bi premašili prostorne kapacitete, prijava na radionice je OBAVEZNA, a možete je učiniti odmah na startup@rijeka.hr.

Odabir radionica je po vašoj želji – možete ići na sve, ili odabrati samo pojedine.

Imate li dodatnih pitanja, tu smo za vas na 051 209 940.

 

O PREDAVAČIMA I TEMAMA

Adam Vukelić: Razvoj ideje 'Design thinking'

20. rujna 2022. (utorak)

Magistar ekonomije s višegodišnjim iskustvom u izradi financijskih planova i projekcija za društva i investitore. Adam je sudjelovao u izradi programa i plana upravljanja poduzetničkim inkubatorom ‘Hubbazia’ u Opatiji, prijavi i provedbi EU projekata, održavanju radionica u okviru EU projekata s ciljem uključivanja mladih u poduzetništvo. Mentorirao je radionice na temu Design thinking-a studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci te u sklopu aktivnosti regionalne razvojne agencije PGŽ (PRIGODA).

Design thinking radionica predstavlja proces promišljanja u 5 faza u smislu pronalaska rješenja za određeni poslovni problem. Prednost radionice se krije upravo u fazama kroz koje određena poslovna problematika prolazi i služi stvaranju inovativnih rješenja. Proces Design thinking-a je primjenjiv u svim okolnostima i u svim djelatnostima, a polaznici radionice usvojit će nove ili drugačije načine promišljanja kao i pronalaska rješenja određenog (poslovnog) problema.

Dean Cimera: Izrada poslovnog plana i SWOT analiza

21. rujna 2022. (srijeda)

Tijekom studija te po njegovom završetku Dean Cimera stječe praktična znanja iz ekonomije i financija radeći u društvu CT-CON d.o.o. kao samostalni knjigovođa i konzultant. Polaganju ispita za ovlaštenog poreznog savjetnika pristupa u svibnju 2014. godine, te s navršenih 30 godina postaje najmlađi ovlašteni porezni savjetnik u Hrvatskoj. Iduće 2015. godine otvara javno trgovačko društvo Cimera i suradnici porezno savjetništvo specijalizirano za pružanje svih vrsta usluga vezanih uz poreze. Predavač posjeduje stručno ekonomsko znanje i vještine koje proizlaze iz višegodišnjeg iskustva u području savjetovanja i računovodstva.

Cilj predavanja je pojasniti publici metodologiju izrade poslovnog plana kao i približiti sve ključne sastavnice istog. Uz sam sadržaj i okosnice poslovnog plana savršeno se uklapa SWOT analiza koja je temeljni instrument identifikacije interne i eksterne poslovne okoline. Ciljana publika su budući poduzetnici kojima nedostaju znanje i vještine za samostalnu izradu poslovnog plana, kao i postojeći poduzetnici koji žele nadograditi znanja iz područja analize poslovne okoline.

Luka Filipan: Životni ciklus proizvoda

22. rujna 2022. (četvrtak)

Magistar računarstva Luka Filipan započinje karijeru kao programer tijekom koje je razvio aplikacije za edukacijske ustanove i banke. Nakon sedam godina programerskog rada postao je viši savjetnik u Ernst&Young gdje je radio na savjetovanju i implementaciji IT projekata za ministarstva, banke i financijske institucije. Karijeru je nastavio u Infinumu kao voditelj projekata za web i mobilne projekte iz područja medicine, telekomunikacija, energetike, turizma i drugih, gdje osvaja nagradu najboljeg mladog voditelja projekata u okviru Project Management Awards 2019 (IPMA). Trenutno vodi razvoj digitalnih proizvoda u Porsche Digital Croatia.

Definiranje novog proizvoda je jako zahtjevno ali i jako nagrađujuće iskustvo. Ovo predavanje se bavi temama koje se odnose na cijeli životni ciklus proizvoda, od inicijalnog postavljanja temelja do kontinuiranog praćenja rezultata i optimizacije. Kroz predavanje učiti će se o tehnikama i alatima kojima se od hrpe ideja može napraviti održiv koristan proizvod koji će kupcima stvoriti vrijednost. Pokazat će se kako funkcionira korisničko putovanje i kako optimizirati razvoj proizvoda da se minimiziraju rizici i stvori uspješna vizija i strategija, te kako pratiti proizvod kroz vrijeme i prilagoditi tržištu koje se mijenja.

Lotar Bengin: Pravno-organizacijski oblici poslovanja

26. rujna 2022. (ponedjeljak)

Lotar je diplomirani pravnik te prvostupnik ekonomije. Prve dvije godine radnog staža provodi u odvjetništvu, a zadnje tri godine radi u poreznom savjetništvu. Kroz svoju karijeru asistirao je te aktivno vodio procese otvaranja trgovačkih društava u RH, kako za tuzemne tako i za inozemne klijente.

Predavanje obuhvaća odabir pravno organizacijskog oblika za poslovanje. Polaznicima će biti predstavljeni osnovni pravno organizacijski oblici koji se koriste u svakodnevnom poslovanju. Predavač će predstaviti prednosti i nedostatke društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta (i paušalnih obrta). Pored toga, obrazložit će se i procedura osnivanja d.o.o. te otvaranja obrta. Za kraj, objasnit će se bitni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravno organizacijskog oblika za poslovanje. Ovo predavanje prvenstveno je namijenjeno budućim poduzetnicima koji se još nisu odlučili na koji će način poslovati, a može biti i od koristi postojećim poduzetnicima koji žele proširiti svoje znanje.

Aleks Buvač: Tržišno pozicioniranje poduzetnika

27. rujna 2022. (utorak)

Kroz svoju karijeru Aleks Buvač imao je priliku teorijski dio tržišnog pozicioniranja poduzetnika provoditi u praksi, radeći u tvrtkama koje su strateški vrlo dobro pozicionirane već nekoliko desetljeća (Liburnia Riviera Hoteli), kao i u onima koje su u trenutku njegovog angažmana tek pronalazile svoju tržišnu poziciju i postajale ono što su danas (Infobip). Sveobuhvatno stečeno iskustvo trenutno primjenjuje u tvrtki Own Solutions koja je u procesu tržišnog pozicioniranja iz perspektive startup-a.

Pozicioniranje na tržištu je položaj kojeg proizvod ili usluga određene tvrtke zauzima u svijesti i podsvijesti potrošača. Referentna točka za tržišno pozicioniranje su uvijek konkurenti, tj. tvrtke koje se bave sličnim ili istim proizvodima i uslugama. Predavanje je namijenjeno za sve postojeće poduzetnike, kao i one koji to žele postati. Esencijalno je da se vrši svakodnevna evaluacija tržišne pozicije tvrtke i promišljanje je li ona ispravna, pogrešna te na koji način može biti bolja.

Dean Cimera: Porezne i računovodstvene aktualnosti (Uloga i značaj poreznog savjetništva u poreznom sustavu RH)

28. rujna 2022. (srijeda)

Radionica se fokusira na ulogu i značaj ovlaštenih poreznih savjetnika u poreznom sustavu RH, pojašnjavajući na koji to način porezni savjetnici mogu pomoći poduzetnicima u svakodnevnom poslovanju te koje su potencijalne prednosti angažmana i suradnje s poreznim savjetnicima. Na taj način će se polaznicima radionice omogućiti uvid u djelatnost poreznog savjetništva, te odgovoriti na sva eventualna pitanja i nejasnoće.

Jan Varljen: Monetizacija i prodaja za početnike

29. rujna 2022. (četvrtak)

Jan Varljen je CTO i suosnivač Productive-a, brzorastućeg i uspješnog startupa iz Hrvatske čiji all-in-one SaaS proizvod koriste brojne digitalne, konzultatnske i slične agencije iz cijelog svijeta. Po struci magistar informatike sa više od 8 godina iskustva razvoja softvera i rada s tehnologijama poput Ruby, Rails, JavaScript, MySQL, AWS, te višegodišnjim iskustvom iz područja razvoja proizvoda, marketinga, prodaje i poduzetništva općenito.

Jedna od najčešćih grešaka u procesu razvoja proizvoda/usluge kod poduzentika početnika je razmišljanje da prodaja dolazi na kraju, kada već imamo proizvod/uslugu. Pitanja poput "koliko će to koštati?", "tko će to kupiti?", "kako će se to prodavati?" i "isplati li se to u konačnici nama uopće i kada" su pitanja za koja treba smisliti odgovore puno ranije nego se to inače radi, idealno u samom početku razvoja ideje. U ovom predavanju ćemo pokriti pojmove kao što su monetizacija, razlike između B2B i B2C prodaje, price ancoring, inbound vs. outbound prodaja, konverzijske metrike, sales funnel, i mnoge druge...

Luka Krejči: Kako (ne) zeznuti prezentaciju?

3. listopada 2022. (ponedjeljak)

Luka Krejči vodi tvrtku Prezentacija, jedinu domaću tvrtku koja se bavi izradom prezentacija, edukacijom i savjetovanjem o tome kako osmisliti, izraditi i izvesti uspješnu poslovnu prezentaciju. Vodio je više od 150 radionica za brojne domaće i regionalne klijente poput HT, A1, Erste banke, RBA, Valamar, INA, Ericsson Nikola Tesla, Lidl, Jamnica, Ledo, Nexe Grupa, M SAN Grupa i brojne druge. 

Uspješne prezentacije ne događaju se slučajno niti se vrhunski prezenteri rađaju i jednostavno improviziraju. Recepti za uspješnu prezentaciju su poznati i uglavnom jednostavni. Ono što nije jednostavno je njihova implementacija te odabir pravog recepta u pravoj prigodi. Na ovoj radionici nećete saznati koji je najbolji font, koje boje su 'in' ove godine ili koje su najbolje funkcije PowerPoint-a. Saznati ćete koji su ključni elementi pristupa i procesa rada prezentaciji kako bi ona bila jasna, sažeta, razumljiva i uvjerljiva. Nažalost u praksi danas kopirajući jedni od drugih uglavnom stalno ponavljamo iste greške i vjerujemo u razne mitove i loše savjete kojima smo često okruženi.

Tomislav Lukić: Izrada jednostavne web stranice

6. listopada 2022. (četvrtak)

Tomislav je poduzetnik i magistar ekonomije (marketing), a svoju karijeru započeo u irskom IT sektoru. Pokretač je nekoliko projekata, ali primarno vlasnik Croator Web studia, gdje se bavi razvojem web stranica i digitalnim marketingom. Kroz svoj posao pruža podršku poslovnim subjektima i organizacijama u razvoju i poboljšanju online prisutnosti i u tome uživa.

Predavanje je prilagođeno osobama koje imaju osnovno znanje rada na računalu i minimalno tehničko iskustvo u sferi IT. U današnjem svijetu online prisustvo je uistinu minimum za svako poslovanje. S napretkom tehnologije i malo znanja, svatko može kreirati osnovnu web stranicu kako bi se promovirao, prezentirao svoj posao i prikupljao upite online. Čak i ako odlučite prepustiti izradu web stranice u ruke profesionalca, dobro je znati osnove kako biste bili upoznati sa terminologijom i cjenovnim razredima ovih usluga. U ovom predavanju ćemo pokriti pojmove kao što su domena, web hosting i web stranica. Saznat ćemo što su, kako i gdje ih zakupiti, naučiti što je WordPress, kako ga postaviti, te kao krajnji rezultat, zajedno ćemo napraviti pravu funkcionalnu web stranicu. Sa stečenim znanjem moći ćete sami napraviti svoju osnovnu web stranicu.