NOVO IZDANJE STARTUP CREATIVE

Uskoro krećemo s novim ciklusom našeg side-programa Startup Creative, koji je, kako mu ime kaže, namijenjen poduzetnim kreativcima i kreativnim poduzetnicima, ali i svima onima koji traže nešto novo, korisno i nadahnjujuće u zimskim poslijepodnevima. Ovoga puta naši su glavni protagonisti istaknuti startupovci iz bivših generacija korisnika, a danas uspješni poduzetnici s kojima se (malo je reći) ponosimo. Vodstvo radionica predali smo Andrei Dokmanović Anić, Nevenu Vorkapiću, Stefanu Rudinu i Davoru Lukasu i prepuštamo vas njihovoj kreativnosti, virtuoznosti, mašti i neupitnom umijeću. I da, Startup Creative u drugom je izdanju postao pre-kreativan za dvorane, pa smo zbivanja prebacili u mnogo kreativnije prostore unutar RiHuba – podrum i kuhinju. Zvuči baš tako kako i je – zabavno, zanimljivo i drugačije.
 
Startup Creative radionice su besplatne, ali PRIJAVE su obavezne jer je broj sudionika po radionici ograničen na 20! Kada se jednom prijavite, molimo vas da poštujete rezervaciju i termin te da se zaista priključite planiranoj radionici, ili – ako ste spriječeni, da to pravovremeno javite kako bi se oslobodilo mjesto za drugog korisnika. Hvala unaprijed x 100!
Prijavu šaljete na startup@rijeka.hr, a u njoj obavezno navedite naziv radionice.
 
Evo rasporeda i sadržaja radionica:
 
 
Andrea Dokmanović Anić: Radionica prirodnog bojadisanja
 
Termin: ponedjeljak, 5. prosinca 2022. u 18 sati
Mjesto: RiHub – podrum
Trajanje: 2 sata (po potrebi i duže)
 
Radionica se sastoji od kratkog teorijskog dijela gdje pričamo o povijesti prirodnog bojadisanja, a zatim se upoznajemo s biljnim materijalima i prirodnim tkaninama. Na prirodnoj platnenoj vrećici radimo dizajn s biljnim materijalom te tako pripremljeni predmet provodimo kroz proces prirodnog bojadisanja ili eko printanja na pari, što koji korisnik već odabere. Na kraju radionice svaki polaznik dobiva poklon - obojadisanu platnenu vrećicu za svakodnevnu uporabu.
 
Nekada je posve normalno bilo bojadisati biljnim materijalima, a pojavom sintetičkih bojila napravili smo i problem za okoliš. Andrea smatra da je vrijeme da se priroda vrati na svoje mjesto! <3
 
 
Neven Vorkapić: Gin radionica - (ostala su samo još tri mjesta, ponavljamo radionicu u siječnju)
 
Termin: srijeda, 7. prosinca 2022. u 18 sati
Mjesto: RiHub – kuhinja
Trajanje: 2,5 sata
Uvjet sudjelovanja: 18+
 
Kroz radionicu i hands-on pristup polaznicima će se prikazati gotovo kompletan proces proizvodnje gina, ako se ne računa branje bobica i bilja u prirodi. U procesu će se koristiti siguran i učinkovit 6-litarski laboratorijski kotao, koji su Neven i Vedran, aka tim Kapela Distilling Company, koristili za vrijeme svog boravka u Startup inkubatoru.
 
Sam proces destilacije traje oko 1,5 sat od trenutka uključenja kotla, a radionica još dodatnih sat vremena. Za vrijeme trajanja destilacije naš domaćin Neven govorit će o samom ginu, teoriji, stilovima i drugim zanimljivostima. Na kraju radionice svaki će polaznik dobiti prigodan poklon.
Napomenimo da se od sirovina u procesu izrade gina koriste etanol kao baza, borovica i kombinacija bilja, ovisno o receptu.
 
BITNO: uvjet za sudjelovanje na radionici je da ste punoljetna osoba!
 
 
Stefano Rudin: Radionica prirodne kozmetike od industrijske konoplje
 
Termin: ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 18 sati
Mjesto: RiHub – podrum
Trajanje: 2 sata
 
Na radionici će se izrađivati kozmetika od prirodnih sastojaka s dodatkom ekstrakta industrijske konoplje, odnosno CBD melem (CBDello) i CBD serum. Uz ekstrakt industrijske konoplje, koristit će se i drugi sastojci - eterično ulje lavande, eterično ulje smilja, biljno ulje makadamije, shea maslac i pčelinji vosak. Kroz radionicu će se demonstrirati osnovne tehnike za izradu prirodne kozmetike, a polaznici će se moći uključiti i u sam proces izrade melema i seruma. Svi polaznici na kraju korisnog druženja dobit će CBD melem i CBD serum, kako bi im koža bila spremna za hladne, zimske dane. Napomenimo i to da ekstrakt industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) klinički dokazano blagotvorno djeluje na kožu, a zbog svog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja pomaže i kod psorijaze i atopijskog dermatitisa.
 
 
Davor Lukas:  Radionica pripremanja i konzerviranja hrane pomoću sous vide cookera (franc. Kuhanje u vakuumu) 
 
Termin: srijeda, 14. prosinca 2022. u 18 sati
Mjesto: RiHub – podrum
Trajanje: 2 sata
 
Konzerviranje hrane je oduvijek pomagalo ljudima da na dulji rok održe namirnice i omogućavalo lakšu pripremu jela, ali i organizaciju svakodnevnog jelovnika. Razvojem tehnologije,  pojavili su se kućni uređaji koji obrađuju hranu na nižim temperaturama kroz dulji vremenski rok. Na taj način se hrana također i pasterizira, te je ju je moguće čuvati u hladnjaku i do 2 tjedna. Skraćuje se vrijeme pripreme, jede se zdravije i ukusnije. Cijene uređaja su sve povoljnije, tako da se mogu naći već u rangu od 150 do 200 Eura.
 
Na radionici će se polaznici upoznati s osnovnim elementima konzerviranja hrane, s posebnim naglaskom na sous vide tehniku kuhanja. Uz to, sudionici će savladati postupak pakiranja u vrećice i vakumiranja hrane te naučiti koje su prednosti, mane i moguće opasnosti konzerviranja. Demonstrirat će se određivanje temperature na sous vide aparatu te spravljanje određenih jela od ribe, povrća i mesa. Na kraju radionice – gozba! Svi će kušati što smo napravili, a doma ponijeti i mali poklon - umak Bajo's koji je stasao kroz Startup Inkubator.