NOVOST U STARTUP INKUBATORU: KREĆE STARTUP GREEN

Nakon pokretanja dva uspješna side-programa Lite i Creative, u Startup obitelj dolazni novi, zeleni član Startup Green. Kao što mu i samo ime govori, on je ovdje u službi podrške čistim, zelenim i održivim industrijama i temama vezanim za održivost, čist okoliš, energiju i sve što nosi zeleni nazivnik. Program smo namijenili poduzetnicima (a i onima koji to žele postati) koji žele razviti svoje poslovanje u području navedenih industrija, steći nova znanja i vještine ili se upoznati s novim rješenjima i inovacijama.

Startup Green otvoren je za sve koji se žele uključiti i to potpuno besplatno. Za sudjelovanje nisu potrebni posebni uvjeti, već isključivo (i obavezno) prijava na email: startup@rijeka.hr najkasnije 24 sata prije početka radionice. Imajte na umu da je broj sudionika po radionici ograničen, stoga srdačno preporučujemo da rezervirate svoja mjesta odmah, kako ne biste ostali bez istih ili čekali reprizu. Sve radionice započinju u 18 sati i održavaju se u podrumu RiHub-a.

Evo što smo vam spremili u premijernom Startup Greenu: 

'RADIONICA IZRADE KOKEDAMA'

Voditeljica radionice: Natali Bosić

Datum i vrijeme: ponedjeljak, 3. travnja 2023. // 18:00 - 20:00 sati

Sudionici radionice imat će priliku upoznati nekoliko nezahtjevnih biljaka koje su ujedno i sjajni pročišćivači zraka. Zatim će imati priliku zaprljati svoje ruke i osloboditi kreativnost kroz izradu vlastite kokedame – zemljane kugle obložene mahovinom. Ova zanimljiva forma sadnje biljaka bez posude potječe iz Japana i čini savršen spoj prirode i umjetnosti. Svaki od sudionika izradit će vlastitu kokedamu koju će moći ponijeti kući. Kako bi ona što dulje poživjela u njihovim domovima, naučiti će više o njenoj njezi i održavanju.

Maksimalni broj sudionika: 14

O voditeljici radionice:

Natali Bosić po zanimanju je magistra pedagogije, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Pedagoški kabinet i jedna od osnivačica Udruge za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB. Još za vrijeme studija posebno je zanimanje pronašla upravo u području neformalnog obrazovanja, kreativnosti i organizacije slobodnog vremena u kojima i danas radi. Kada ne osmišljava nove programe i radionice, voli provoditi vrijeme u prirodi ili svom malenom vrtu u urbanoj, gradskoj sredini gdje eksperimentira i istražuje mogućnosti uzgoja različitog sobnog i vanjskog bilja. Nakon godina upotreba metoda pokušaja i pogrešaka, maminih savjeta i pročitanih knjiga o urbanom vrtlarstvu i uzgoju sobnog bilja može ponosno reći da ima, sada već reprezentativnu, zbirku biljnih vrsta u čijem društvu svakodnevno uživa kod kuće i na poslu.

 

'VAŽNOST KOMPOSTA I ORGANSKE POLJOPRIVREDE U IZAZOVNIM VREMENIMA'

Voditelji radionice: Ivana Brkljačić i Philip Klobučar (Terra Nera)

Datum i vrijeme: četvrtak, 06. travnja 2023. // 18:00 - 20:00 sati

Ovo predavanje je namijenjeno svima koje zanima kompostiranje i organska poljoprivreda - kako onima koji se tek žele upoznati s tom temom, tako i onima koji žele nadograditi svoje znanje. Kroz predavanje ćemo predstaviti proces kompostiranja, ulogu komposta u kruženju tvari u prirodi i kako s njim regenerirati tlo. Dotaknut ćemo se i organske proizvodnje hrane koja je usko vezana s proizvodnjom komposta. Temu ćemo obraditi kroz teorijski i praktični dio, a kraj predavanja rezerviran je za sva pitanja te svaki polaznik odlazi kući sa živom biljkom kao uspomenom na predavanje.

Maksimalni broj sudionika: 20

O voditeljima radionice:

Ivana Brkljačić i Philip Klobučar su nagrađivani startupovci i viceprvaci 12. generacije s projektom pod nazivom Terra Nera. Kao vrtlari i zaljubljenici u organsku poljoprivredu pokrenuli su proizvodnju aerobnog komposta. Ideja je nastala iz same potrebe za adekvatnim organskim kompostom kojeg nisu mogli pronaći na hrvatskom tržištu, ali i iz ljubavi prema prirodi te želje da se napravi nešto po pitanju degradacije tla, klimatskih promjena i problema otpada. Njihov obrt Terra Nera, osim prodaje organskog komposta i sječke, bavi se hortikulturom i odvozom zelenog otpada.

 

'PROLJETNI WILD FORAGING U SLUŽBI IMUNITETA'

Voditeljica radionice: Martina Tuta

Datum i vrijeme: srijeda, 12. travnja 2023. // 18:00 - 20:00 sati

Što pronaći u Prirodi u proljetno vrijeme, a da je pritom ili jestivo ili ljekovito (i da to nisu šparoge)? Naravno, priču o šparogama nećemo izostaviti jer je lov na šparoge tradicijska aktivnost naših starih, no u ovoj radionici idemo zagrebati malo dublje. Sudionici radionice će nakon održanog predavanja moći prepoznati nekoliko najljekovitijih proljetnica iz našeg kraja, te od istih i pripremiti svoje čajne mješavine.

Maksimalni broj sudionika: 20

O voditeljici radionice:

Martina Tuta naša je nagrađena startupovka, čija je ideja 'Kuća ljekovitog bilja' osvojila treće mjesto u 12. generaciji korisnika. U jeku pandemije upisuje edukaciju 'Škola ljekovitog bilja', pokreće profil Biljkoljupka, čime ono što je počelo kao hobi i san iz djetinjstva ubrzo pretvara u stvarnost. Nakon nekoliko godina i niza intenzivnih edukacija Biljkoljupka svoju ljubav prema prirodi pretvara u obiteljski posao koji vodi zajedno sa suprugom, u sklopu njihova dva OPG-a.