VersusVirus.hr: Online hackaton virtualno okupio generacije Startup inkubatora

Prvi hrvatski online hackaton VersusVirus.hr organiziran je kao reakcija na izazove koje je pred nas postavila aktualna pandemija Covid-19. Tražila su se rješenja iz različitih sfera života, od gospodarstva i obrazovanja pa do osnaživanja zajednice i solidarnosti, sve u cilju da se iz 48-satnog koncentrata, koliko je trajao virtualni višeboj, izvuku i razviju inovacije koje će adekvatno odgovoriti na goruće probleme koronakrize.

Organizaciju hackatona potpisuju Riječka razvojna agencija Porin, ImpactHub Zagreb, Tehnološki Park Varaždin, Zelena energetska zadruga, TerraHub, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Lean Startup Hrvatska, EIT RIS Climate KIC Hub Hrvatska, Ivy Digital i EduNorth. Službeni start projekta oglašen je u petak, 17.04., a dva dana kasnije stručni je žiri raspolagao s deset cjelovitih projekata.

Hackatonu se pridružilo 47 hackera/ica okupljenih u 15 timova, a ukupni broj sudionika na Slacku popeo se na 136. Tu se, uz ostale, našlo i 30 stručnih mentora koji su timovima bili na raspolaganju za savjete iz specifičnih područja, a neki od njih održali su i virtualna predavanja kao doprinos razvoju timskih ideja i osnaživanju znanja i vještina. Jedan od takvih je i naš neumorni Dario Zorić.

Na našu veliku radost i iznenađenje, odaziv bivših i sadašnjih Startupovaca bio je iznad svih očekivanja. Evo pregleda naših protagonista, koji su intenzivnim angažmanom i odricanjem još jednom pokazali svoju kreativnu snagu.

Korisnice 11. generacije Martina Furlanis (Šumski vrtić) i Marija Trcol (Šumski vrtić i Ulje divlje masline) sudjelovale su na jednom od Top 5 projekata pod nazivom Stay (in)sane parenting hub. Riječ je o interaktivnom kalendaru koji nudi sadržaje i aktivnosti za djecu, čime pomaže roditeljima u organizaciji vremena tijekom novih životnih okolnosti nastalih u korona okolnostima. Martini je ovo prvo iskustvo s hackatonom:

"Očekivala sam da ću na hackatonu samo "minglati" jer nemam baš nikavog iskustva u IT sektoru. No, iznenadila sam se lakoćom načina na koji sve funkcionira. Posebno sam oduševljena svojim Stay (in)sane timom, obzirom da sam se s većinom njih susrela po prvi puta tek 48 sati prije finalizacije ideje. Fantastično iskustvo! "

I Mariji Trcol ovo je bio prvi hackaton.

"Nismo očekivali da će biti u ovoj mjeri intenzivno. Hvala obitelji, fantastičnim ženama iz tima i sjajnim mentorima koji su nam svojim znanjem i iskustvom uskalali čitavo vrijeme. Bilo je super biti dio manifestacije koja okuplja preko 100 ljudi i mijenja svijet na bolje. Kako funkcionira Stay (in)sane parenting hub kalendar možete provjeriti ovdje. "

Mirela Džafić u devetoj je generaciji Startup inkubatora razvijala modni brend Fiumica, a sada se s hackaton timom posvetila izradi alata pod nazivom "Dejana" koji će pomoći roditeljima i djeci s poteškoćama u razvoju da prevladaju probleme koje im nosi učenje od kuće. Riječ je o chatbotu koji pruža rješenje na jedan od većih izazova homeschoolinga, a obuhvaća oko 20.000 obitelji u Hrvatskoj. I oni su završili ovu virtualnu avanturu među pet najboljih.

Susret treće, četvrte, šeste i sedme generacije Startup inkubatora Rijeka utjelovio se u timu koji je razvijao - "Tildu". Damjan Marković, Renato Poljak, Antonija Zorić i Ivo Zubčić, zajedno s još petero članova tima, osmislili su platformu za prikupljanje novčanih donacija koja omogućuje korisnicima da putem video poziva upoznaju svog idola i istodobno čine dobro djelo. Ova online fundraisning inicijativa također se našla među prvih pet najuspješnijih inovacija VersusVirus.hr hackatona

Kad smo već kod Tilde i Dejane, zašto ne i – Anđelka? Mauro Josipović iz 11. generacije (tim Itech.Systems) sudjelovao je u osmišljavanju i izradi još jednog chatbota, inspiriranog trenutno najpopularnijim chatbotom u državi – Andrijom. Ovaj interaktivni AI bot pruža korisnicima odgovore na pitanja vezana uz korona virus, a razvijen je s ciljem rasterećenja službi koje su trenutno zatrpane poslom. Više o Anđelki saznajte na poveznici.

Neven Vorkapić, Vedran Knežević i Ana Paris iz 10. generacije, te Adisa Kljajić i Demir Ferhatović iz 11. generacije susreli su se ponovo u virtualnom prostoru radi razvoja projekta CroGo. Kako su oni sa svojim timom zamislili web platformu za održivu Hrvatsku, objasnila je Gabriella Marčelja (Startup Grind). CroGo i ostale projekte možete pogledati na poveznici, a možda vas neke od njih inspiriraju da postanete dio iduće generacije Startupovaca.