Demo Day 2022: na pobjedničkom tronu EPG-NOMI App, MEDRICAN i Skener Yachting

13. generacija i 13. po redu demo dan posebno je sretan bio za EPG-NOMI App, koji je osvojio pobjedničku poziciju i 100.000 kn potpora Grada Rijeke! Uz njih su slavili i MEDRICAN s 50.000 kn i Skener Yachting s 25.000 kn.

Centralni i najveći događaj svake, pa i aktualne generacije Startup inkubatora – demo dan, nije samo prilika da se pomno razvijani poduzetnički projekti iz netom završenog inkubacijskog programa predstave javnosti, već i ključni događaj koji najboljima pruža mogućnost dobitka novčanih potpora u iznosima od 100.000, 50.000 i 25.000 kn. Iako novac nije najbitniji element u paleti usluga koje Startup inkubator pruža, najuspješnijim timovima zasigurno je potreban za pokretanje poslovanja i prve poduzetničke korake u vlastitom poslovnom subjektu sa sjedištem u (a gdje drugdje) – Rijeci.

U četvrtak 7. srpnja 2022. RiHub je ugostio zvijezde 13. generacije - njih ukupno devet koji su radom i zalaganjem uspjeli proći prvi, drugi i treći modul i naći se na samom kraju inkubacijskog ciklusa, u koji je, podsjetimo i to, u relativno davnom listopadu 2021. ušlo ukupno 20 timova. Ove godine o pobjednicima svečane završnice aktualne generacije korisnika Demo Day 2022 odlučio je četveročlani stručni žiri u sastavu: Stephanie E. Trpkov, savjetnica u Izvršnoj agenciji za malo i srednje poduzetništvo pri Europskoj komisiji, Ani Gerbin, poslovno savjetovanje 8 AM INNOVATION, Stevica Kuharski, principal fonda Fil Rouge Capital (FRC) i Filip Stipančić, partner u Lean Startup Croatia.

Demo danu je, kao i uvijek, nazočio gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović ohrabrujući timove u uvodnom govoru, kao i pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jana Sertić, u okviru kojeg Startup inkubator i djeluje. RiHub je popunio veliki broj uzvanika, od kojih su mnogi bivši korisnici inkubatora, a današnji (i zauvijek) prijatelji istog. U pitching dijelu svoje snage su odmjerili i publici se predstavili: SKENER YACHTING - Petar Kir Hromatko, Beti Puž i Filip Vuković, LJEKO STUDIO - Andrea Anić Dokmanović i Barbara Pilski, REGULA/CODOSE - Anna Poropat, DAISY BACKPACKS - Ivana Barić, CURRIQLA - Filip Pravica, EDUCATIONAL PIANO GAMES - NOMI APP - Ana Dražul i Marina Mrazovac, PLANTIFUL STUDIO - Kristina Čehulić i Lovro Karajić, MAMA, KAKO SI? - Daria Mladenović, Nina Čikeš Stegić i Tanja Pavlović Flegar te MEDRICAN - Stefano Rudin i Tedi Fućak.

Nakon prezentacija, pitanja i potpitanja te kasnije i obilaska promotivnih pultova svakog pojedinog finalista, članovi komisije povukli su se na vijećanje i ocjenjivali prezentiranu ideju, njen tržišni potencijal, traction, tim te samo pitchanje. Povratkom žirija u parter RiHuba započeo je najnapetiji i najneizvjesniji dio svakog demo dana – proglašenje pobjednika. Uz konfete i ovacije na pijedestal su se popeli i iznose osvojili:

  1. Mjesto i 100.000 kn: EDUCATIONAL PIANO GAMES - NOMI APP
  2. Mjesto i 50.000 kn: MEDRICAN
  3. Mjesto i 25.000 kn: SKENER YACHTING

Dobitnicima su čestitke uputili gradonačelnik Marko Filipović, pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić te članovi stručne komisije. A reakcije? Slijede u nastavku.

EDUCATIONAL PIANO GAMES - NOMI APP – 1. mjesto

Educational Piano Games – Nomi app tim neizmjerno je zahvalan Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke i svim članovima žirija na nagradi te Startup inkubatoru Rijeka na odličnom programu, kao i svim mentorima i koordinatorima koji su usmjeravali naš tim i pomogli nam da kompletno razradimo koncept s kojim smo ušli u program i krenemo u realizaciju naše ideje. Dobivena nagrada uvelike će olakšati daljnji razvoj naše aplikacije na Algorand blockchainu, za što smo odlučili angažirati tvrtku Iconis Digital d.o.o., budući da su neprocjenjivi savjeti i mentorstvo Muamera Mujevića bili presudni za ključne aspekte strategije Nomi aplikacije. Smatramo da mladi poduzetnici, koji tek kreću s razvojem svoje ideje, mogu u ovom programu steći dragocjena znanja i mrežu suradnika te dobiti prave smjernice iz svih područja poduzetništva, ali i dugoročnu podršku stručnjaka na čiju suradnju uvijek mogu računati.

MEDRICAN -  2. mjesto

Nema riječi kojima bi mi iz MEDRICAN-a nekome mogli predočiti iskustvo stečeno kroz program Startup inkubatora, ali možemo probati :) Tijekom cijelog programa kroz različite izazove borili smo se s napetosti, iščekivanjem, tremom, ljutnjom, tvrdoglavosti, nervozom i nespavanjem. Što je najbolje od svega, kako smo se nosili s tim izazovima znali smo da je to pravi put prema iskrenom ispunjenju,što nam je davalo motivaciju, sreću, zadovoljstvo, zahvalnost i učinilo nas je boljim ljudima. Hvala cijeloj organizaciji, ostalim timovima i svim ljudima koji su bili uz nas. Ovo iskustvo će zauvijek ostati u našem sjećanju.

SKENER YACHTING - 3. mjesto

Cijeli Skener Yachting tim slavi 3. mjesto!!! Ova nagrada je još jedna potvrda da se krećemo u dobrom smjeru, što nas iznimno veseli i motivira za daljnje razvijanje startup-a. Velike čestitke svim timovima 13. generacije inkubatora! Koliko je konkurencija bila izazovna govori činjenica da su se svi timovi nadali nagradi ali ju nitko nije očekivao. Veliko hvala i Gradu Rijeci na cijelome programu inkubacije i naravno mentorima i voditeljicama inkubatora koji dobrim timovima s dobrim idejama dižu jedra za plovidbu poduzetničkim vodama!

I za kraj izjava člana naše stručne komisije Stevice Kuharskog iz principal fonda Fil Rouge Capital (FRC):

Demo Day 2022 pokazao je napredak timova u razvoju ideja i viziji gdje ih njihovi pokretači žele dovesti. Godišnje pregledam više od 1200 sličnih pitcheva i moram priznati kako sam impresioniran kvalitetom s obzirom na rani stadij. Uz programsku i mentorsku podršku Grad Rijeka pruža i onu opipljivu, financijsku, a to je upravo onaj početni vjetar u leđa koji treba timovima.

Tako smo, dakle, još jednog 7. srpnja priveli kraju još jednu generaciju korisnika i još jedan demo dan, sretni što četvrti put za redom najuspješnije nagrađujemo sredstvima koja će im olakšati ulazak u svijet poduzetništva. Taj ukupni iznos potpora sada iznosi velikih 700.000,00 kn, a Rijeka je radi toga (uskoro) bogatija za ukupno novoosnovanih 12 poduzeća, koliko ih je od 2019. primilo potpore. Tko će biti sljedeće zvijezde inkubatora i čijim ćemo idejama dogodine pljeskati, saznat ćemo na jesen kada kreću prijave za 14. generaciju korisnika.