‘Transformatio Vitri’ na mjesec dana u RiHubu

Kristina Čehulić, riječka umjetnica i bivša stanarka Startup inkubatora, u suradnji s umjetnicama Ljiljanom Barković i Mateom Zeman, pokrenula je organizaciju izložbe pod nazivom ‘Transformatio Vitri’, kako bi se time priključila obilježavanju 2022. godine kao Međunarodne godine stakla. Odabir RiHuba nije bio slučajan – Kristina je izložbu htjela postaviti u prostor koji nije izvorno izložbeni, a tu je dobila veliku podršku od RiHub/Startup djelatnika, što je olakšalo i omekšalo sve organizacijske izazove. 22. rujna 2022. stakleni su eksponati preplavili RiHub, a s njima i brojni uzvanici koji su prisustvovali činu otvorenja. Izložbu je prigodno najavila Kristinina kolegica iz 13. generacije Startup inkubatora i riječka poduzetnica Andrea Anić Dokmanović, a u ime domaćina okupljenima se obratila koordinatorica aktivnosti Startup inkubatora i RiHuba Emilija Vodička.

Autorice izložbe ovako su opisale svoj zajednički projekt:

“Transformatio vitri (preobrazba stakla) istovremeno je zajednički i individualni koncept, osoban za svaku umjetnicu. Naziv izložbe objedinjuje opus ovih triju umjetnica koje potpuno različito pristupaju obradi stakla i imaju različite koncepte umjetničkoga rada. Umjetnice su povezane suradnjom - profesionalnom, poslovnom i izlagačkom.“

Izložba ostaje otvorena do 22. listopada 2022. i može se pogledati svaki dan od 8 do 16 sati. Radovi su izloženi u ulaznom dijelu RiHuba i kroz čitav hodnik na putu prema konferencijskoj dvorani. Ulaz je, naravno, besplatan.

Podsjetimo, Kristina Čehulić je u Startup inkubatoru boravila kao dio 13. generacije korisnika, a zajedno s Lovrom Karajićem u okviru tima Plantiful studio razvijali su poslovnu ideju izrade autentičnih, ručno rađenih uporabnih i dekorativnih predmeta u kombinaciji biljaka i stakla. Završimo ovu lijepu Startupovsko-RiHubovsku priču Kristininim osvrtom na poduzetništvo i umjetnost:

“RiHub se već dobro etablirao kao prostor za mlade poduzetnike, a moje kolegice i ja umjetnost, između ostalog, smatramo i poduzetništvom. Stoga mislim da bi se manifestacije ovakve vrste trebale nastaviti događati. Treba probiti stigmu u kojoj je umjetnik nekakav boem koji samo stvara, a ne ozbiljan poduzetnik koji želi živjeti od svoje umjetnosti.“