Startup inkubator od sada u prostoru RiHub-a

Nakon osam godina provedenih u prostorima Ružićeve 14, Startup inkubator i službeno je od sredine ožujka 2021. dobio novu adresu i novi prostor, a time i novi razvojni potencijal. U posljednjih nekoliko godina, otkako je ukinuta dobna granica za korisnike, sa svakom novom generacijom padaju rekordi u broju prijava. Broj timova i prije epidemije nadmašio je kapacitete u Ružićevoj, a uz epidemiološke mjere ti su prostori doista postali pretijesni za ukupan broj korisnika. Stoga smo već u 2020. započeli s organizacijom događanja u prostoru RiHub-a, čija se infrastruktura pokazala optimalnom za postojeće potrebe inkubatora. Demo Day 20/11 i ulazak 12. generacije te nekoliko radionica i susreta pokrenuli su oživljavanje RiHuba, koji je zbog lockdown-a obustavio svoj rad u ožujku 2020.

RiHub je svoja vrata po prvi puta otvorio u rujnu 2018. kao centralno mjesto okupljanja sudioničkih programa Rijeka EPK 2020 i press centar EPK projekta, gdje su, pored toga, održana i brojna javna događanja, edukacije i tribine. Jedan od ključnih sadržaja bio je i prostrani open-space coworking prostor namijenjen podršci kulturnih i kreativnih industrija. 

RiHub u funkciji razvoja malog i srednjeg poduzetništva

Fast-forward 2021: Startup inkubator seli u ulicu Ivana Grohovca 1/a, a nova era u radu ovog centra i službeno započinje 17. ožujka 2021. Na susretu za medije, održanoj tim povodom, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je:

Veseli nas činjenica da smo uspjeli redefinirati prostor RiHub-a i promijeniti način funkcioniranja prostora kao i programa koji bi se u njemu provodili. Tako smo u veljači ove godine prostor RiHub-a predali na korištenje Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke, koji će, u suradnji s Odjelom za kulturu u njemu provoditi programe razvoja poduzetništva s naglaskom na jačanje kreativnih kulturnih industrija i njihovog povezivanja s ostalim gospodarskim sektorom. Time se nasljeđe EPK, koje RiHub predstavlja, stavlja u funkciju razvoja malog i srednjeg poduzetništva. RiHub će i dalje ostati prostor za kulturne programe i sadržaje, kao i u periodu prije epidemije koronavirusa. Naša je želja razvoj ljudskih potencijala, stvaranje jake startup zajednice i poticanje povezivanja riječkih poduzetnika, inovatora i kreativaca, a ovaj je prostor idealan za to i nadam se da će za njegovo korištenje vladati veliki interes.

Što je novo u 1007 m2

Pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić na istom je eventu predstavila što će se u skoroj budućnosti događati sa 1007 kvadrata, koliko je na raspolaganju u RiHub-u. Velika, multifunkcionalna dvorana sa 66 sjedećih mjesta sada će omogućiti prisutnost svih članova pojedinog tima na edukacijama, a uz redovna predavanja i radionice u planu je organizacija gostujućih predavanja, meet-upova, tematskih događaja i natjecanja, koji će biti namijenjeni ne samo korisnicima, već i široj publici te popularizirati RiHub i Startup inkubator, kao i sve pripadajuće sadržaje, a prije svega - coworking prostor.

Otvoreni dio galerije s oko 12 sjedećih mjesta namijenjen je aktualnim korisnicima Startup inkubatora, a dvije sale za sastanke na raspolaganju su, kako timovima, tako i drugim riječkim poduzetnicima. U planu je i iskorištavanje podrumskog prostora, koji će se prenamijeniti u radionicu za pripremu i testiranje poduzetničkih projekata razvijenih u okviru Startup inkubatora.

Coworking opet u pogonu

Jedan od naših prvih zadataka je oživjeti coworking kao samostalnu ili komplementarnu uslugu koja se aktualnim korisnicima pruža besplatno. Usluga će, također, biti na raspolaganju i bivšim korisnicima, mentorima, suradnicima Startup-a i drugim zainteresiranim pojedincima, udrugama i poduzetnicima koji će tu uslugu moći koristiti po povoljnim cjenovnim paketima. Ti će aranžmani uključiti i dodatne pogodnosti kao što su, primjerice, sudjelovanje na edukacijama i gostujućim predavanjima. Integracijom coworkinga u set usluga Startup inkubatora unaprijedili smo podršku poduzetnicima i onima koji to žele postati, te omogućili cjelovit (pred)inkubacijski proces po principu one-stop-shop.

RiHubov coworking prostor čini 25 mjesta, uz mogućnost da svako od njih, po potrebi i u regularnim uvjetima, može dijeliti i više osoba. Prostor će, u ponešto smanjenom 'anti-covid'-kapacitetu, uskoro započeti s radom, a zbog epidemioloških uvjeta njegovo će korištenje u 2021. biti u potpunosti besplatno.

Urbani laboratorij

U RiHubu će tijekom proljeća 2021. godine biti postavljen video zid na kojem će se pratiti dosadašnji rezultati i razvijena rješenja unutar šest istraživačkih aktivnosti koje se provode unutar Centra kompetencija za pametne gradove. Tzv. Urbani laboratorij će služiti kao pokazno mjesto projekta ali i kao mjesto interakcije s krajnjim korisnicima kojima će biti omogućeno dobiti uvid u razvijena rješenja. Isto tako, korisnici će moći testirati rješenja u ranom stupnju razrade koncepta i razvoja testnog modela, kako bi se mogla dobiti povratna informacija korisnika s ciljem unaprjeđivanja performansi proizvoda i usklađivanja s potrebama krajnjih korisnika. Postavljanje Urbanog laboratorija u prostoru RiHuba je jedan od prvih koraka u daljnjem pozicioniranju Rijeke  kao razvojnog centra i optimalne lokacije za dugoročne istraživačke projekte.

Podrška kulturnim i kreativnim industrijama

Ispred Odjela za kulturu Grada Rijeke, pročelnik Ivan Šarar je naglasio da je poduzetnička komponenta oduvijek bila jako važna u funkcioniranju RiHuba te da je kroz njegov prostor prošlo oko 270 pojedinačnih korisnika, od freelancera i udruga do vrhunskih IT stručnjaka. Sklop između kulture, svih oblika poduzetništva, uključujući i preklapajuće područje kulturnih i kreativnih industrija, te civilnih inicijativa i aktivizma pokazao se i tijekom EPK ciklusa izrazito plodnim. Odjel za kulturu pružit će podršku u organizaciji prostora u dijelu kulture te u dobroj suradnji s poduzetništvom osigurati uvjete za daljnje uspješno funkcioniranje RiHuba prema svim njegovim korisnicima.

Što kažu korisnici?

Neven Vorkapić, član pobjedničkog tima 10. generacije korisnika, a danas poduzetnik i suvlasnik Kapela Distilling Company, na svečanom re-openingu RiHuba istaknuo je svoje oduševljenje napretkom i eksponencijalnim rastom startup kulture u Rijeci. Njegovo poduzeće i dalje se nalazi u sustavu poduzetničke infrastrukture Grada Rijeke, budući da su svoje poslovne prostore smjestili u novootvorenom Proizvodnom Parku Torpedo. Sudeći sjajnim idejama iz 12. generacije korisnika.

Vjerujem da će se priča oko Startup inkubatora i nadalje dobro razvijati, a kako je ovaj sustav pružio podršku i pomoć nama na našem poduzetničkom putu, tako ćemo mi i nadalje pružati svoj doprinos radu inkubatora i svim njegovim generacijama, izjavio je Vorkapić.

Martina Tuta, iz tima aktualne 12. generacije koji razvija ideju Kuća ljekovitog bilja, zahvalila je Gradu Rijeci što je, u ovakvim teškim vremenima, nastavio s provedbom programa inkubatora, te dodala:

Iskreno – nismo vjerovali da ćemo dogurati do ovdje, ali jesmo. Trenutno se nalazimo u drugom edukativnom modulu inkubacije, te koristim priliku da posebno zahvalim našim koordinatoricama Mirni Ružić i Emiliji Vodička, koje su nam velika podrška od prvog dana. Svoju poslovnu ideju, koja uključuje element ekološkog i održivog turizma i edukaciju građana, namjeravam realizirati jer je to moj san i moja vizija. Smatram da je Startup inkubator najbolja stvar koja mi se trenutno događa, jer kroz ovaj program dobivamo veliku količinu znanja iz raznih područja i zaista ne vidim gdje bi to inače dobili da nismo ovdje.

Ovime započinje novo doba u radu Startup inkubatora, čiji će kapaciteti sada biti dostatni za više usluga i novu razinu njihove kvalitete.

Vidimo se u RiHub-u!