STARTUP INKUBATOR PROSLAVIO SVOJE PRVO DESETLJEĆE

Sve boje Startup inkubatora koje smo skupljali posljednjih deset godina s ponosom smo pokazali na proslavi velikog 10. rođendana. Korisnici, mentori, predavači, suradnici, prijatelji i djelatnici – svi oni koji su gradili Startup pridružili su nam se na obilježavanju ovog prvog velikog jubileja. Kada bismo ukratko trebali prenijeti najvažnije u ovih deset godina, to bi zvučalo ovako:

Nakon 10 godina postojanja veći smo za

14 generacija, 56 mentora, 234 tima, 432 edukacije, 549 korisnika,

1.320 konzultacija i 118.000 eura dodijeljenih novim poduzetnicima. 

Nakon 10 godina postojanja bolji smo za

Ljude, ideje i zajedništvo koje ne možemo izraziti brojevima

Samo srcem. 

Dopustite nam sada da krenemo u opis ovog važnog događaja, iako, ne možemo si pomoći, sve će biti isprepleteno emocijama jer... znate :)

U ulozi voditeljice bila je naša Barbara Udovičić Papeš, inače i urednica i voditeljica emisije Bilanca uspjeha koja, baš kao i mi, promovira riječko poduzetništvo. Puno se toga imalo za reći na samom početku, jer deset godina je ipak deset godina, a našu priču započeo je riječki gradonačelnik Marko Filipović, budući da je inkubator sastavni dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke. Gradonačelnik je dao kratki osvrt na povijest inkubatora, koji je, podsjetimo, osnovan u veljači 2013. kao inkubator za podršku mladim ljudima s poslovnom idejom, na ljude koji su radili na njegovom osnivanju te na prijelomnu 2018. godinu, kada je ukinuta dobna granica, program kvalitativno i kvantitativno unaprjeđen te su uvedene novčane potpore za pomoć najboljim startupovcima u prvim koracima poslovanja. Zahvalio se svima uključenima u Startup inkubator:

Grad Rijeka stvara okvir i u potpunosti financira rad inkubatora i centra RiHub, kreira povoljno okruženje, klimu, konfiguraciju. No, Startup inkubator je više od toga, a više je zahvaljujući mnogobrojnim partnerima i suradnicima koji su zajedno s nama gradili i grade ovaj program, i tako već 10 godina. Svima skupa još jednom veliko hvala, jer ne bismo bili ovdje i slavili prvih 10 da nije svih vas.

Nismo preskočili u tom uvodnom dijelu spomenuti i malu programsku obitelj Startup inkubatora, koju čine specijalizirani programi Startup Lite, Startup Creative i Startup Green, uz onaj glavni osmomjesečni inkubacijski program. Uslijedio je emotivni video koji je, za potrebe ovog rođendana, kreirao Anton Marincel, naš bivši korisnik iz tima Concept House koji je pripadao 12. generaciji.

Ok. Priznajemo. Malo smo zasuzili. Ili smo se ježili. Od sreće. Bravo Anton! Sve si rekao u samo minutu!

(Je li sad pravi trenutak da vas podsjetimo da su prijave za 15. generaciju u tijeku? Ne?)

Nakon toga otpočeli smo s planiranim programom. Prvi je na redu bio panel na temu Pogon novih ideja – jučer, danas, sutra na kojem su sudjelovali naši mentori i bivši korisnici:

 • Edi Budimilić, vlasnik tvrtke Exevio d.o.o., mentor u Startup inkubatoru i jedan od glavnih aktera u osnivanju Startup inkubatora
 • Ana Dražul, Nomi Music App - Nomi sistem d.o.o., najuspješniji tim 13. generacije korisnika i dobitnica potpore od 100.000,00 kn Grada Rijeke
 • Silvija Gojević, Croglotta/Slovoteka, mentorica i bivša korisnica iz istoimenog tima 3. generacije
 • Martina Čip Škulić, Cipmann d.o.o., mentorica u Startup inkubatoru od njegovih samih početaka 2013.
 • Jan Varljen, CTO Productive, mentor i predavač u Startup inkubatoru te povremeni član Programskog vijeća Startup inkubatora

Svatko je o inkubatoru govorio iz vlastite perspektive: Edi o samim počecima, Ana o iskustvu korisnika koji je dobio potporu, Silvija o 'skoku' od korisnika do mentora, Martina o najvećim izazovima timova i Jan o radu s timovima. Zajednički su raspravljali o budućnosti riječkog poduzetništva i budućnosti samog inkubatora budućnosti te na kraju uz nekoliko divnih želja čestitali rođendan svima uključenima, a posebno Mirni i Emiliji, djelatnicama Grada Rijeke, koje su neposredno uključene u rad inkubatora te organizaciju i koordinaciju svih aktivnosti.

Igrali smo se potom u kvizu Lukavac, kroz koji je publiku vodio Ante Zoraja, član tima Cunning, a koji je osvojio drugo mjesto u 11. generaciji Startup inkubatora Rijeka. Ante nije jedini startupovac koji je aktivno sudjelovao u programu, činilo je to još 14 timova! Evo ih ovdje redom navodimo, jer bez njih, budimo iskreni, ovo slavlje ne bi bilo tako šareno, poletno i veselo, a mi smo im na svemu beskrajno zahvalni:

Davor Lukas Bajo iz 11. generacije korisnika pripremio je svoje delicije jer je bio zadužen za catering. Helena Balaž iz 14. generacije pokrenula je putujući HBstudio, a svojim je objektivom dokumentirala čitav event. Matija Lukanić iz 10. generacije i već spomenuti Davor Lukas Bajo, kojeg znate i kao frontmena popularne grupe FIT, odsvirali su Startup inkubatoru rođendansku pjesmu. U panelu, što smo već spomenuli, sudjelovale su uspješne bivše korisnice Silvija Gojević i Ana Dražul, a emotivni video vrhunski je složio Anton Marincel iz tima Concept House 12. generacije inkubatora.

U posljednjem dijelu rođendanskog partyja – Startup Bazaru, pridružilo nam se osam timova:

 • Annika., pobjednički tim 14. generacije, Ana Agneza Širić i Nika Maršić
 • Daisy Backpacks, finalist iz 13. generacije, Ivana Barić
 • Japanski Ofuro Spa, finalist iz 14. generacije, Ivona Nikolajević
 • Medrican, drugo mjesto u 13. generaciji, Stefano Rudin
 • Paliska Brewery, finalist iz 11. generacije, Denis Paliska 
 • Plantiful Studio, finalist iz 13. generacije, Kristina Čehulić i Lovro Karajić
 • Terra Nera, drugo mjesto u 12. generaciji, Ivana Brkljačić i Philip Klobučar
 • TESU, finalist 12. generacije, Suzana Šop-Tovilović i Tea Tovilović

Startup Bazar bio je prva promotivna izložba proizvoda i rukotvorina timova Startup inkubatora Rijeka koji dolaze iz nekoliko generacija, a sa svima smo kratko popričali kako bismo saznali više o tome gdje su danas njihove ideje, začete i razvijene u Startup inkubatoru.

(Ovo je sigurno pravi trenutak da vas podsjetimo da su prijave za 15. generaciju u tijeku. Do nedjelje, 8. listopada, ne oklijevajte. Prijavnica je na ovom webu!)

Vrhunac večeri, kao i kod svakog slavljenika je – TORTA! Čast da je razrežu zapala je, a koga drugoga nego Janu Sertić, pročelnicu Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke u sklopu kojeg djeluje inkubator te djelatnice inkubatora Mirnu Ružić, Emiliju Vodička i Marijanu Škrobonja. 'Sretan ti rođendan' pjevali su nam svi, ali predvodili naši bivši startupovci Matija Lukanić i Davor Lukas Bajo.

Ovim putem želimo se zahvaliti:

Svim djelatnicima Grada Rijeke koji su u svom radnom vijeku dali veliki doprinos Startup inkubatoru, od njegovog utemeljenja pa do današnjih dana: Vlasta Linić, Nataša Mandić i Valentina Iskra, te Vesna Martić koja je i danas dio Upravnog odjela koji upravlja inkubatorom. Uz njih tu je bio i još uvijek jest Dario Zorić, danas direktor RRA Porin i mentor Startup inkubatora. Zahvala ide i gospodinu Vojku Obersnelu, bivšem gradonačelniku Rijeke te obitelji pročelnika Odjela za poduzetništvo pok. Andrije Vitezića, za čijeg je mandata inkubator pokrenut.

I na kraju da zaključimo - što smo naučili u ovih deset godina?

Startup inkubator nije samo mjesto jačanja vještina, učenja, stjecanja znanja, nije samo hladni biznis u pitanju. Startup je mjesto gdje smo zajedno u uspjehu i u neuspjehu, gdje rastemo i gdje padamo i gdje su drugi uvijek uz nas. Startup je zajednica, umrežavanje, podrška, nema nas, vas i njih. Startup inkubator smo MI.

Prijavite se za 15. generaciju korisnika! Pravi trenutak je SADA!